2024. április 25., csütörtök
D CSOPORT

A helyzetkihasználás még nem a legjobb

Gareth Southgate angol válogatottja rendkívül erős tempóban kezdett a 2018-as vb-ezüstérmes Horvátország ellen. Tizenöt perc után a legfőbb kérdés a D csoport meccsén az volt, vajon hogyan áll még mindig 0:0 az eredményjelzőn, hiszen Foden kapufája mellett Anglia számos távoli lövést engedett el, amelyek épphogy elkerülték Livaković kapuját. A rohamok aztán fokozatosan elcsendesedtek, de a labdabirtoklási és a mezőnyfölény egyértelműen az angoloknál maradt. A 4–2–3–1-es felállásnál a Kane mögött meghúzódó Sterling–Mount–Foden hármas feladata volt, hogy valahogyan eljuttassa a játékszert a klasszikus kilences posztjában támadó Tottenham-csatárhoz. Ez nem mindig jött össze, hiszen az első félidőben Foden mindössze 16, Kane pedig 15 labdaérintést mutatott fel. Igaz, ezek rendre a támadóharmadban történtek, azaz amikor a labda hozzájuk került, mindig veszélybe került a horvát háló. Az első félidő ennek ellenére gól nélküli döntetlennel zárult, de Horvátország gyakorlatilag semmit sem tudott kezdeni a szigetországiak magas presszingjével.

A második félidőben sem igazán változott a játék képe: az angolok támadtak, a horvátok pedig megpróbáltak fellélegezni az offenzívák között. A találkozó egyetlen gólja az 57. percben született, amikor a horvát védelem elkövette első jelentősebb hibáját. Ezt az apró botlást Rice használta ki, aki a középpálya közepéről adott gyönyörű asszisztot Sterlingnek, a City játékosa pedig ajtó-ablak helyzetben rúgta el a labdát Livaković keze alatt. A hátralévő bő fél órában valamelyest élénkebbek voltak a Wembley-ben vendégként pályára lépők, de Modrićék enervált futballozása szinte egyetlen percig sem veszélyeztette Pickfordot – aki egyszer-kétszer önamga dolgát tette nehezebbé egy rossz kirúgással vagy passzal.

A hajrában Kane-t lecserélte Southgate, miután véletlenül nekicsúszott a kapufának, de a támadó nem szenvedett sérülést. A helyzetek alapján az angolok több góllal is nyerhettek volna, a tökéletes produkcióhoz viszont nem sok hiányzott.

London: Anglia–Horvátország 1:0 (0:0)

Wembley, 22 500 néző, vezette: Daniele Orsato (olasz). Gólszerző: Sterling az 57. percben

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Mings, Trippier – Philips, Rice – Sterling (Calvert-Lewin, 92.), Mount, Foden (Rashford, 71.) – Kane (Bellingham 82.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.

Horvátország: Livaković – Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol – Brozović (Vlašić, 70.) – Kramarić (Brekalo, 70.), Modrić, Kovačić (Pašalić, 85.), Perišić – Rebić (Petković, 78.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalić.