2024. április 26., péntek

Tudásgyarapító és szókincsfejlesztő ajándék

Öt könyvcsomaggal gazdagodott a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola könyvtára

Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével – a 2021 a nemzeti újrakezdés évének jegyében több vajdasági intézmény könyvtárának bővítésére különböző témakörű könyveket adományozott. A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola szerdán öt doboz könyvet kapott, az ajándékot Kozma Lívia, az MNT tájékoztatási bizottságának tagja adta át.
− Tudjuk, hogy 50 kilométeres körzetben ez az egyetlen iskola, amelyben magyar nyelven is folyik az oktatás, ezért az MNT kiemelt jelentőségű oktatási intézményként tarja számon. Nagyon fontos, hogy a tanulók mind szórakozás, mind tanulmányi célból minél több könyv közül válogathassanak – nyilatkozta Kozma Lívia. Kiemelte, a könyv, az olvasás mindig maradandó emlék, szókincsfejlesztő, a tudás minden egyes elolvasott könyvvel gyarapítható, ezért Kozma Lívia arra kérte Pozsár Csaba iskolaigazgatót és a könyvtárost, hogy vonjanak be minél több gyermeket a könytár látogatásába. Hamarosan kezdődik a nyári szünidő, a tanulókat jó lenne az őket érdeklő könyvekkel ellátni ebből az egyébként igen szép könyvállománnyal rendelkező iskolakönyvtárból.

Kozma Lívia (balról), az MNT tájékoztatási bizottságának tagja átadja az ajándék könyveket Pozsár Csabának, a Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatójának. Jobbról Valka Károly Kúla község alpolgármestere (Paraczky László felvétele)

Kozma Lívia (balról), az MNT tájékoztatási bizottságának tagja átadja az ajándék könyveket Pozsár Csabának, a Petőfi Brigád Általános Iskola igazgatójának. Jobbról Valka Károly Kúla község alpolgármestere (Paraczky László felvétele)

A mintegy 50 címszóból álló könyvcsomagot Pozsár Csaba igazgató és Valka Károly Kúla község alpolgármestere köszönte meg.
− A könyvek mindig értéket képviselnek, és ez még kifejezettebb egy ilyen szórványközösségben, mint a miénk, ahol az utcán már csak elvétve hallunk magyar szót, nagyon fontos, hogy a tanulók az iskolakönyvtár gazdag könyvállományából válogathassanak, hogy tudásuk bővüljön. Az egyre fogyatkozó magyarság ellenére ugyancsak az MNT támogatásával Kúla és Verbász területén egy évtizede sikeresen működik az Iskolabuszprogram, ami azt a célt szolgálja, hogy ebben az oktatási intézményben fennmaradjon a magyar nyelvű oktatás, amely egyben a megmaradásunkat is jelenti. Mindehhez egy ilyen könyvadomány is hozzájárul, hiszen a magyar nyelven tanuló diákok bővíthetik, szélesíthetik tudásukat, szabadidejüket pedig szókincsgyarapítással töltik – fogalmazott Valka Károly.
Baracskai Kovács Erika, a kúlai iskola könyvtárosa hangsúlyozta, minden könyv, könyvcsomag igazi ajándéknak számít.
− Több meséskönyvet kaptunk, amelyeknek szerintem a könyvtár legszorgalmasabb olvasói, az alsósok örülnek majd legjobban, hiszen ezek a könyvek az ő igényeiket elégítik ki leginkább. A többi kötet, főleg a történelmi jellegű kötetek szerintem inkább a hetedikes és a nyolcadikos korosztály tudásának bővítésére alkalmasak, de van több olyan kötet is, amelyek a földrajz, az irodalom, a képzőművészet esetében is hasznosak – magyarázta a könyvtáros.