2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Csak kevesen oltatják be magukat

A védőoltás beadását követően eddig 989 alkalommal jegyeztek mellékhatást

Pavle Zelić, a Szerbiai Gyógyszerügynökség munkatársa megerősítette, hogy néhány napon belül döntés születhet arról, hogy az ügynökség javasolja-e a Pfizer–BioNTech védőoltását a 12 és a 16 év közötti kiskorúak számára. Ha pozitív döntés születik, a gyermekek immunizációjáról a szülők, vagy a gyám dönt – emelte ki Pavle Zelić, aki arról is beszámolt, hogy eddig a védőoltás beadását követően 989 alkalommal jegyeztek mellékhatást, ezek az esetek többségében enyhék voltak, 9 pedig súlyosabb.
Mindeközben a szerbiai polgárok oltási hajlandósága egyre jobban csökken. Míg a hétfő és a kedd reggel között eltelt egy napban 6698 személy vette fel a koronavírus elleni vakcina első adagját, addig a kedd és a szerda közötti egy napban 1937-en.
A szerdai járványjelentés értelmében egy nap leforgása alatt országszerte 198 új koronavírus-fertőzést jegyeztek, 9390 tesztet végeztek el, a pozitivitás aránya 2,1 százalék. A vizsgált egy napban hivatalosan 8 Covid-páciens hunyt el, 6938 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,97 százalék. A kórházakban országszerte 510 Covid-pácienst gyógykezelnek, közülük 20-nak van szüksége mesterséges lélegeztetésre. Vajdaságban előző nap 31 új fertőzést jegyeztek, ebből 6-ot Újvidéken.