2024. április 26., péntek

A kínaiak a szorgalmat díjaznák

A Zijinben dolgozók átlagbére 97.824 dinár

A Bor Bányászati és Kohászati Központot üzemeltető Zijin CopperSerbia kínai vállalat közölte: az új kollektív szerződés javaslata, melyet a szakszervezetek elfogadhatatlannak tartanak, minden tekintetben igazodik a szerbiai előírásokhoz. A több mint 5 és félezer munkást foglalkoztató kompánia kiemeli, célja a teljesítmény szerinti javadalmazás, mert a teljesítménytől független, egyenlő bérezés kárt okoz a cégnek, és lehetetlenné teszi fejlesztését.
A cég menedzsmentjének közleménye hangsúlyozza, hogy az új kollektív szerződés ,,nem fenyegetés, hanem esély a foglalkoztatottaknak arra, hogy javítsanak a maguk és családjuk anyagi helyzetén. Az új szerződéssel kapcsolatos tárgyalásokon a cég vezetősége ismertette a szakszervezetekkel azt a szándékát, hogy a következő időszakban különféle serkentő juttatásokat vezet be, melyeknek köszönhetően a jól dolgozóknak növekedhet a keresete, de úgy látszik, a szakszervezeteknek ez nem felel meg. A cég a következő években, évtizedekben csak úgy lehet sikeres, ha elkülöníti a szorgalmat a semmittevéstől, és azokat fizeti jobban, akik jobban dolgoznak”.
A kínai társaság hangsúlyozza, hogy a vállalatnál dolgozók átlagbére 97.824 dinár, azaz 53,9 százalékkal magasabb a szerbiai átlagnál. ,,Az előző két évben mintegy 1500 embert alkalmaztunk Borból és Majdanpekből, egymilliárd dollárt fordítottunk a cég korábbi adósságainak törlesztésére, a munkahelyi biztonság és a környezetvédelem javítására, a termelés növelésére és a műszaki felújításra” – közölte a Zijin.
A vállalat szakszervezeteinek értékelése szerint a javasolt kollektív szerződés kedvezőtlen a munkások számára, ezért az állam segítségét kérték a kínai munkáltatóval folyó tárgyalásokhoz. A foglalkoztatottak érdekvédelmi tömörülései arra figyelmeztettek, hogy a kollektív szerződés új javaslata alapján csökken az étkezési hozzájárulás, a több műszakos munkarendért járó juttatás, a nyaralási pótlék, a gyermek születésére, valamint a családtag halála esetén járó szolidaritási segély összege, nem fizetnek ki hűségdíjat és ellehetetlenítik a szakszervezeti tevékenységet.