2024. április 26., péntek

A fiatalokra fókuszálva

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete a véradók világnapjára készül

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete folyamatosan együttműködik a község három általános iskolájával. Fontányi Andor, a községi szervezet titkára arról számolt be lapunknak, hogy a környezetvédelem világnapján gyalogtúrát szerveztek a gyerekeknek.

– Az iskolai tevékenységek lassan befejeződnek, így mostanában a gyerekekre fordítottunk nagyobb figyelmet, és az iskolákkal való együttműködésre. A vér életet jelent rajzpályázaton részt vevő összes községbeli diák szerény ajándékot kapott tőlünk, egy vízfestékkészletet. Emellett a tanároknak is külön megköszöntük, hogy segítettek a program lebonyolításában az iskolákban. A környezetvédelem világnapján a kishegyesi általános iskola diákjainak egy csoportjával gyalogtúrát szerveztünk a kishegyesi határban. A túra során a gyerekeket ebéddel vendégeltük meg, és játékos foglalkozásokat is szerveztünk számukra. A túra kb. 5 órás volt, és mintegy 30 diák vett rajta részt. Külön köszönet az iskola részéről Fodor Mónika tanárnőnek, aki segített megvalósítani a programot – számolt be Fontányi, majd hozzáfűzte, hogy a nyári szünetre számos programot terveznek a diákok számára.

A Vöröskereszt községi szervezete már javában készül a véradók világnapjára, amelyet minden évben közösen ünnepelnek meg a községbeli véradókkal – mondta el a titkár.
– A véradók világnapja június 10-e, és azon a napon egy szinte már hagyományosnak számító megvendégelést szervezünk a véradóink számára. Erre várjuk a község összes aktív véradóját, valamint azokat is, akik már nem adhatnak vért, de hosszú időn át adtak. Nekik köszönhető az, hogy a véradás szokása megmaradt és aktívan él a község területén. Úgy gondolom, hogy ezeket a személyeket külön meg kell becsülni, és őket is szeretettel várjuk – fogalmazott Fontányi, majd arról is szólt, hogy Kishegyes községben a szokásos véradásokon nagyjából száz véradó szokott megjelenni. A község mindhárom településén egy napon tartják a véradást, évi három alkalommal. A Vöröskereszt statisztikája szerint községi szinten aktív és passzív véradóból összesen 350 van.
– Nagyon fontos dolog az, amit véradók tesznek, és a véradás révén életet mentenek. Ezúton is megkérek mindenkit, aki szeretne segíteni, hogy csatlakozzon a véradók népes táborához – hangsúlyozta a titkár.

A Vöröskeresztnek a közeljövőre vonatkozóan több terve is van. Június 19-én egy egynapos kirándulást szerveznek a Drina folyó völgyébe. Hajókázás, sétatúra és kolostorlátogatás szerepel a túra programjában, amit elsősorban a véradók számára szerveztek. Az érdeklődő véradók kedvezményesen vehetnek részt a túrán. Július 2-án fog sor kerülni a következő véradási akcióra, valamint azon a héten indul egy nyári tábor Magyarkanizsán. A Vöröskereszt községi szervezete erre néhány községbeli gyereket szeretne elküldeni.