2024. április 26., péntek

A II. világháború felsőhegyi áldozataira emlékeztek

A felsőhegyi Önkéntes Központ, a felsőhegyi Népdalbarátok klubja, a Népfelszabadító Háború Harcosai Szövetségének zentai szervezete, s a zentai önkormányzat vasárnap a Zenta községhez tartozó falunak a népfelszabaditó háborúban elesett áldozataira emlékeztek a helyi parkban lévő emlékműnél.

A megemlékezés résztvevőit Nikolić Gradimir üdvözölte, majd pedig szerbül Predrag Popović, könyvtáros, magyarul pedig Ősz Szabó Norbert, az Önkéntes Központ elnöke mondott beszédet.

Mindketten emlékeztettek arra, hogy a második világháború alatt térségünkben az antifasiszta mozgalmak a partizánegységekkel karöltve vették fel az egyenlőtlen harcot a létszámában és haditechnikában is jóval erősebb és fejlettebb megszálló seregekkel szemben. Ennek a harcnak az itt élő nemzetek és nemzetiségek köreiből rengeteg áldozata volt, amiről mai világunkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni – hangsúlyozták. Hozzáfűzték, a II. világháború alatt több mint 1700 zentai áldozta fel magát a szabadság oltárán, és ezzel bekerült azon kisszámú városok közé, amelynek lakossága a szó legszorosabb értelmében megtizedelődött a háború alatt. Ezért büszkén kell emlékeznünk rájuk, ugyanakkor le kell rónunk tiszteletünket előttük, és ki kell tartanunk az általuk lekövezett úton – emelték ki mindketten.