2024. április 26., péntek

Nincs szükségünk az IMF pénzére

Lehetőség nyílik a bér- és nyugdíjemelésre

Siniša Mali pénzügyminiszter tegnap jelezte, hogy a szerb kormány döntött a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) esedékes újabb megállapodásról. Ez is, akárcsak az előző, tanácsadói jellegű lesz, 30 hónapra szól, és a korábban megkezdett szerkezeti reformok folytatását szolgálja. Hitelt a Valutaalaptól most sem kér az ország, a tárcavezető szavai szerint nincs szükségünk az IMF pénzére.

,,A tanácsadói megállapodás kapcsán elsősorban a közvállalatok reformjáról és a környezetvédelmi teendőkről van szó, egyszóval mindarról, ami növelheti versenyképességünket. Számunkra fontos az IMF-fel kötendő megegyezés, hiszen ha a reformokról vagy a nemzetközi tőkepiacon való megjelenésről esik szó, sokat jelent, ha egy országban, főképpen útmutatás céljából, jelen van a Valutaalap. Ez jelzi, mennyire vagyunk készek a gazdaság továbbfejlesztésére – nyilatkozta Mali a Szerbiai RTV-nek. Kiemelte, hogy az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 1,7 százalékkal növekedett, ami az eddigi információk szerint az egyik legjobb eredmény Európában. ,,Tekintettel arra, hogy tavaly áprilishoz képest az ipari termelés 33,9 százalékkal növekedett, és figyelembe véve, hogy májusban minden költségvetési bevétel – az áfa, a személyi jövedelemadó, a nyereség- és jövedéki adó is – nagyobb volt a tervezettnél, arra számítunk, hogy a második negyedévet 9–11 százalékos növekedéssel zárjuk” – ismertette Mali, aki szerint mindezek alapján biztosra vehető, hogy az idén meglesz a 6 százalékon felüli bővülés, ami teret nyit a fizetések és a nyugdíjak növelésére, valamint további infrastrukturális beruházásokra.

,,Ha a növekedés 6 százaléknál nagyobb arányú lesz, akkor, azt hiszem, megnyílik a lehetőség a bérek és a nyugdíjak emelésére. Remélem és számítok arra, hogy Európában az idén mi érjük el a legnagyobb gazdasági növekedést” – jelentette ki a miniszter, aki azt is közölte, hogy a jövő héten fizetik be a vállalatoknak a harmadik fél minimálbért, valamint hogy készülnek a munkanélkülieknek járó, 60 eurós kiegészítő segély átutalására is, 5,7 millió polgár pedig novemberben kapja meg a második 30 eurót kitevő dinárösszeget. Azok közül, akik felvették legalább az egyik vakcinaadagot, eddig interneten 898.000 polgár jelentkezett a 3000 dináros jutalomra. Mától június 15-éig telefonon is igényelhetik a segélyt, és, mint Mali tegnap közölte, utána azonnal megkezdődik a kifizetés.