2024. április 26., péntek

Zentára került a vándorserleg

Kiválóan szerepeltek a vajdasági diákok a Curie Környezetvédelmi Emlékverseny Országos Döntőjén

A hétvégén zajlott le a Curie Környezetvédelmi Emlékverseny Országos Döntője, amelyet eredetileg áprilisra terveztek a szolnoki szervezők, ám az online oktatás miatt végül másik időpontot kellett kijelölniük a lebonyolítására. A tavalyi megmérettetés végső küzdelmei után ugyanis az idei döntő is online került megrendezésre, csakúgy, mint a februári területi döntők, amelyekről a legjobban teljesítő diákok kaptak meghívást az országos szintű megmérettetésre.

A versenyen a hagyományokhoz híven idén is öt korosztályban mérték össze felkészültségüket a három főből álló csapatok. Az általános iskolások három korosztályban, 3–4. osztály, 5–6. osztály, 7–8. osztály, míg a középiskolások két korosztályban, 1–2. osztály (9–10. évfolyam), 3–4. osztály (11–12. évfolyam) versenyeztek. A területi döntőn elért eredmények alapján hét vajdasági csapat kapott meghívást az országos döntőre, amelyen ezúttal is nagyszerűen helytálltak, hiszen a hét csapatból ötnek sikerült díjat szereznie. A legnagyobb sikert a Zentai Gimnázium tanulói, Borbély Barbara, Klonka Áron és Opauszki Péter Pál aratták, akik a magyarországi csapatokat maguk mögé utasítva végeztek az első helyen, így a Zentai Gimnázium tanulói három év alatt immár másodszor nyerték meg a fődíjat és szerezték meg a vándorserleget. Klonka Áront ráadásul a szervezők külön elismerésben is részesítették amiatt, mert ötödik alkalommal sikerült eljutnia a Curie-versenyek országos döntőjére.

A döntőn való részvétel feltétele, mint minden évben, idén is a nevezési dokumentáció elkészítése volt, ami ezúttal egy plakát kialakítását foglalta magába. Ezen a csapatoknak kollázs technikával kellett bemutatniuk azt a vizes élőhelyet, ahova meghívnák a testvériskolájuk diákjait. A plakátokat a szakzsűri külön is értékelte. A döntő pedig két részből állt, a versenyzőknek egy 5 perces szóbeli kiselőadást kellett tartaniuk Lakóhelyünk vizeinek élővilága és védelme címmel, majd egy feladatsort kellett megoldaniuk. A kiselőadások esetében ezúttal az azokról készült videókat értékelte a zsűri, mivel a diákoknak nem volt alkalmuk élőben bemutatni az előadásukat.

A vajdasági díjazott csapatok tagjai és eredményeik: 3–4. osztály: Bata Konor, Dávid Martin, Lékó Balázs Zétény, Arany János Általános Iskola, Oromhegyes (felkészítő tanár: Balázs Katalin) – a legjobb határon túli csapat; 5–6. osztály: Berta Kata, Fajka Szofi, Surányi Csongor, Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta (felkészítő tanár: Török Mária) – 2. hely a plakáttal, valamint legjobb határon túli csapat; 7–8. osztály: Berecz Virág, Csábi Krisztina, Nikičić Hanna, Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta (felkészítő tanár: Török Mária) – 5. hely a plakáttal, valamint legjobb határon túli csapat; 9–10. osztály: Berta Fanni, Hatala Evelin, Makrinov Alexandro, Zentai Gimnázium, Zenta (felkészítő: Máriás Ildikó) – 3. hely a plakáttal, valamint legjobb határon túli csapat; 11–12. osztály: Borbély Barbara, Klonka Áron és Opauszki Péter Pál – Zentai Gimnázium, Zenta (felkészítő: Máriás Ildikó) – 1. hely, valamint 3. hely a plakáttal.