2024. április 26., péntek

27 millió dinár a nők elleni erőszak megelőzésére vidéken

A vidéki nők elleni erőszak megelőzésére és megállítására irányuló projektekre összesen 27 millió dinárt adtak át ma Belgrádban, tudósít a Vajdasági RTV.

A projektek megvalósításáról szóló megállapodásokat Jern Gjelstad, a Norvég Királyság nagykövete és Milana Rikanović, az ENSZ szerbiai nemek közötti egyenlőségért és a nők szerepének erősítéséért felelős ügynökségének igazgatója adta át az ünnepségen, amelyet az ENSZ épületében tartottak, Belgrádban.

A szerződéseket az Amity Citizens Association, az Oasis of Security, a Peščanik Nőegylet, a Prijepolje Női Fórum és az Užice Női Központ, valamint az egyenlőség védelméért felelős biztos kapta.

Jern Gjelstad, a Norvég Királyság nagykövete rámutatott arra, hogy a világjárvány okozta válság a nők ellen irányuló erőszak megnövekedéséhez vezetett a világ minden táján, így Norvégiában és Szerbiában is.

– Csak az a társadalom lehet boldog, amelynek minden polgára biztonságban érzi magát. Ezért nem engedjük, hogy a kampány a #nisisama hashtagben kimerüljön, hanem mindent megteszünk annak érdekében, hogy egyetlen nő sem érezze magát elhagyatottnak és tehetetlennek – mondta Gjelstad.

Milana Rikanović, az ENSZ női igazgatója hangsúlyozta, hogy a mögöttünk hagyott év mindenki számára nehéz volt, hiszen tele volt aggodalmakkal az egészségünk, biztonságunk miatt, és aggasztó, hogy ilyenkor a nők ellen fokozódott az erőszak.

– Ezért most minden eddiginél fontosabb küzdeni a nők és lányok elleni irányuló erőszak megelőzését és megállításáért, különösen a vidéki területeken, hogy senki ne maradjon elhanyagolt helyzetben – mondja Rikanović.

A Norvég Királyság nagykövetsége által támogatott projektet az ENSZ női csoportja hajtja végre, együttműködve Szerbia Belügyminisztériumával, és a médiával.