2024. április 26., péntek

Brnabić: A Valjevo–Lajkovac autópálya egy évvel a határidő lejárta előtt elkészül

Ana Brnabić kormányfő ma tárgyalást folytatott a kínai Shandong Hi-Speed Group vállalat küldöttségének tagjaival, amelyet Meng Yan, a cég végrehajtó igazgatója vezetett. Kijelentette, hogy a Valjevo–Lajkovac autópálya 2022 november végéig elkészül majd, amely egy évvel korábbi időpont a határidőben meghatározottól – írja a Vajdasági RTV.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a szóban forgó vállalat Szerbiában gyors, megbízható és hatékony partnernek bizonyult. Olyan projektekről beszélünk, amelyek folyamatban vannak, valamint a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről és tervekről, különösen, ami az utak infrastruktúráját illeti.

Brnabić aláhúzta, hogy Szerbia gazdasági növekedése és GDP-je többek között a nagy infrastrukturális projektek megvalósításán alapszik, amelyeken a munkálatokat kínai vállalatok végzik. A Valjevo–Lajkovac autópálya kiépítése egy ilyen projekt, majd kihangsúlyozta, hogy az említett vállalat sikeresen befejezett egy 50 kilométeres szakaszt, mégpedig a 11-es alagútnál.

Szavai szerint a Shandong Hi-Speed Group vállalata érdekelve van a Belgrád–Nagybecskerek és Nagybecskerek–Újvidék autópályák kiépítésében is.

Számunkra ez több mint egy infrastruktirális projekt, ez Szerbia építése – hangsúlyozta ki a kormányfő.

Meng Yan végrehajtó igazgató háláját fejezte ki Ana Brnabić kormányfőnek a megtisztelő és elismerő szavakat, amelyekkel a Szerbiában való tevékenységüket illette. Hozzátette, hogy ez csak tovább motiválja őket a minőséges munka elvégzésére. Emellett befolyásukat is latba vetik Kínában, hogy más ottani vállalatok is beruházzanak Szerbiában.

Kiemelte, hogy csak a Shandong Hi-Speed Group az országban végrehajtott projektekbe mintegy 400 millió eurót fektetett be és ez még csak az együttműködés kezdete.