2024. április 26., péntek

Úszni voltak a védencek

A Tisza mentőcsapat tagjai felügyelték a Kéz a Kézben civil szervezet fiataljainak lubickolását

A zentai Tisza mentőcsapat jóvoltából tegnap a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezete által gondozott fiatalok és gondozóik élvezhették a lubickolás örömeit a zentai fedett medencében. A kezdeményezés kapcsán Baranyi Nándor, a mentőcsapat vezetője elmondta, hogy már korábban is felmerült annak az ötlete, hogy civil szervezetük valamilyen támogatásban részesíti, illetve együttműködik a fogyatékkal élőkkel foglalkozó szervezettel.

– Ők is teljes értékű emberek, és így is kell kezelni őket – hangsúlyozta Baranyi, és hozzáfűzte, hogy a gyermekmedence semmilyen veszélyt nem jelent azok számára sem, akik nem tudnak úszni, viszont az érintett fiatalok jó része már úszni is tud – magyarázta, és elmondta, hogy egy korábbi felmérésük során kiderült, hogy a Kéz a Kézben neveltjeinek mintegy 50 százaléka tud és szeret is úszni. A mentőcsapat vezetője elmondta azt is, hogy az érintett fiatalokat a szervezetük több tevékenységében is foglalkoztatni tudják. Így mindenképpen számítanak rájuk a mentőcsapat erdőtelepítési akciójának a folytatásában, ugyanakkor egy kisebb tábort is tartani szeretnének számukra, valamint a biztonsági előírások betartásával hajóutakat is szerveznek számukra.

Csontos Bata Márta, a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezetének aktivistája napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a mentőcsapat tagjai ajánlották fel számukra ezt a lehetőséget, ők pedig éltek vele. A fogyatékkal élő fiatalok számára korábban a vízilabda- és az úszóklub is lehetővé tette ezt a fajta kikapcsolódást.

A védencek nagyon élvezik a fürdőzést

A védencek nagyon élvezik a fürdőzést

– A fiatalok nagyon élvezik a lubickolást. Korábban jó volt, ha évente egyszer eljöhettek fürödni, most pedig néhány hónap leforgása alatt ez már a második alkalom, s a fiatalok nagyon örülnek ennek – jegyezte meg a nevelő.
A Kéz a Kézben jelenleg 23 fiatallal foglalkozik, s legutóbb szűk körben, de az anyák napját is megünnepelték, és remélik, hogy a fogyatékosok világnapját már szélesebb körben tarthatják meg. Erre nagyszabású műsorral készülnek, mivel az idén ünneplik a civil szervezet fennállásának 20. évfordulóját.