2024. április 26., péntek

Az adaiak 35 százaléka felvette mindkét adag vakcinát

Ada községben május 22-e óta nem regisztráltak új Covid-19-megbetegedést

Pillanatnyilag kedvezően alakul a járványhelyzet Ada községben, ahol május 22-e óta nem regisztráltak újabb koronavírusos megbetegedést, valamint a legutóbbi jelentés szerint összesen 19 aktív pácienst tartanak nyilván, akik tizennégy napos karanténban vannak – tudtuk meg dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvostól, az Adai Egészségház igazgatójától.

– Ez bátorító és biztató jelnek számít a részünkre, ezért lerövidítettük a Covid-ambulancia rendelési idejét. Az ambulancia továbbra is 9 órától van nyitva. Kérjük a lakosságot, hogy a torlódás és várakozás elkerülése érdekében hívják a Covid-ambulancia telefonszámát, kérjenek időpontot, és jöjjenek be minden várakozás nélkül. Az ambulancia 15 óráig működik, de a gyanús eseteket a nap további részében is fogadjuk, akkor a mentőorvos megy át a Covid-ambulanciára, átöltözik, és elvégzi a vizsgálatot – magyarázta dr. Balog András. – A Covid-19 elleni első vakcina január 14-én érkezett meg Adára. A vakcina első dózisából azóta 4125 adagot adtunk be, mindkét dózist 3499 személy kapta meg. A különbség, vagyis 625 személy még várja az időpontot a második dózisra. Mind a négy számunkra rendelkezésre álló vakcina megkapható. Működik nálunk a bejelentkezés nélküli vakcináció is, azokat is tudjuk fogadni, akik nem jelentkeztek be az eUprava oldalon. Kérjük azonban a lakosságot, hogy a tolóablaknál jelentkezzenek személyesen vagy telefonon. Ezek a vakcinák különbözően vannak csomagolva. Vannak egyadagos dózisok, és vannak olyanok, amelyekben hat adag vakcina van egy csomagolásban. Ezért ha felnyitunk egy üvegcsét, azt 5 órán belül el kell használnunk. Emiatt kis csoportokat alakítunk egy-egy üvegre, hatfős csoportot a Pfizer–BioNTechre, az orosz vakcinánál 20 főnek kell lenni. Nem szabad elpocsékolni a vakcinát, ezért előfordul, hogy az igénylő nem kapja meg aznap, hanem megkérjük, hogy másnap jöjjön. Viszont bárki jelentkezik, a következő három napban biztos felveheti. A két vakcinációs pontunk továbbra is folyamatosan működik.

Adán szorgalmazzák, hogy az idősebbek mellett a fiatalok is minél többen vegyék fel a védőoltást

Adán szorgalmazzák, hogy az idősebbek mellett a fiatalok is minél többen vegyék fel a védőoltást

Ada községben legtöbben a Sinopharm védőoltást vették fel, majd valamennyivel kevesebben a Pfizer–BioNTechet, ezt követi az AstraZeneca, a legkevesebben a Szputnyik V-t igényelték. A 4125 vakcina 50 százalékát a 30 és 65 év közötti korcsoport vette fel, illetve 45 százalékát a 65 éven felüliek. A 16 és 30 év közötti lakosságnak mindössze a 6 százaléka kapott védőoltást. Most azt szorgalmazzuk, hogy a fiatalabb generáció is jöjjön, és vegye fel a védőoltást, mert gyorsan sorba kerülnek, és lehet választani. Ada község felnőtt lakosságának a létszámát figyelembe véve a lakosság körülbelül 35 százaléka megkapta mindkét adag vakcinát, 40 százaléka pedig legalább az első dózist. Az illetékes szakemberek szerint ez nem elegendő, hogy biztonságosan együtt levegyük a maszkot, és a járványügyi rendeleteket megszüntessük. Továbbra is kérjük a lakosságot, hogy tartsa be az utasításokat a maszk használatáról, a távolságtartásról, a kézmosásról, valamint ha tüneteket éreznek, akkor jelentkezzenek. A súlyos esetek többé-kevésbé abból származnak, hogy a páciens otthon négy-öt napon keresztül lázzal küszködik, nem jelentkezik a Covid-ambulancián. A tünetek viszont nagyon rövid idő alatt fölerősödnek, és esetleg már az első vizsgálatnál kétoldali tüdőgyulladással, légszomjjal, rossz oxigénszaturációval azonnal a kórházba kell küldeni, ami nem szerencsés dolog. Sokkal jobb a korai fázisban jelentkezni, amikor otthon meg tud gyógyulni a beteg. Jegyzünk néhány esetet, akik a két felvett vakcina után újra pozitívak lettek, de mindegyiknél annyira enyhe formában jelentkezett a betegség, hogy ambuláns kezeléssel kigyógyultak, nem került senki kórházba. Olyan eset is előfordult, hogy a páciens viszonylag gyorsan az első adag vakcina után megbetegedett, amikor a szervezet még nem tudott elegendő ellenálló képességet biztosítani, és kórházba került. Sajnos olyan is volt, aki ebben elhalálozott. Ez intő példa arra, hogy ha vakcinálva vagyunk, akkor is adjunk esélyt a szervezetnek az ellenálló képesség kifejlesztésére, ezért kell aztán is betartani az óvintézkedések – közölte az egészségház igazgatója.