2024. április 26., péntek

Janković: Még mindig nincs vége

Srđa Janković immunológus elmondása szerint a jelenlegi járványtani előírások a minimumok minimuma, a válságstáb tartozik azzal magának és a társadalomnak is, hogy megóvja az emberi életeket – írja a B92 hírportál.

Még mindig nem lehet enyhébb, aki megszegi az előírásokat, az a minimumok minimumát szegi meg, amelyet kérünk – hangsúlyozta ki a szakember.

Hozzátette, hogy a védettek száma jelenleg még mindig nem olyan nagy, hogy azzal számolhassunk, hogy magától megáll a járvány terjedése. Rámutatott arra is, hogy jelenleg napi szinten 200 újonnan fertőzött van, de ez a szám kevésnek számít, ugyanis a téli időszakban több ezer beteget jegyeztek.

A kétszáz nem kevés, ez még nem jelenti a végét, még csak a jelenlegi hullámnak sem, nemhogy a járványnak. A maszkot csak akkor veszem le, ha már egy fertőzött sem lesz – jelentette ki Janković.

Elmondta, hogy az ünneplések szépek, de nagyobb fertőzésveszélyt hordoznak magukban, mint a kongresszusok, vagy a klasszikus zenét bemutató koncertek, amelyek statikus események. Szavai szerint az egyedüli megoldást a nyílt területen történő ünneplések jelentenék, de ez még nem lehetséges.

Arra reagálva, miszerint június 21-én kijelenthető lesz a koronavírus legyőzése, Janković elmondta, hogy ez csak az orvosok felmérésének az eredménye és ez a dátum előtt nem lenne szabad enyhíteni az előírásokon.

Egyeznem kell dr. Šeklerrel, aki azt mondta, hogy a vírus nem fog megbeszélésre jönni. Ez a dátum csak iránymutatóul szolgált, amikor azt mondtuk, hogy biztonságos lesz enyhíteni az előírásokon. Mindenkit türelemre szólítok fel, mindannyian várjuk a rendezvényeket, de erre csak akkor kerülhet sor, amikor biztonságos lesz a helyzet – mondta Janković.