2024. április 26., péntek
EB-HÍREK

Gera másodedzőként csatlakozik a magyar válogatotthoz

Gera Zoltán másodedzőként csatlakozik a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott stábjához – jelentette be Marco Rossi szövetségi kapitány a Telkiben megtartott sajtótájékoztatón. A szakember az edzőközpontban tartott eseményen először részvétét fejezte ki Puhl Sándor családjának: az 1994-es világbajnoki döntő játékvezetője 65 éves korában hunyt el. A magyarok olasz szövetségi kapitánya ezt követően közölte: az Európa-bajnokság végéig az U21-es nemzeti csapat szövetségi edzője, a 97-szeres válogatott Gera Zoltán másodedzőként csatlakozik a stábhoz. Gera elődje, az olasz Giovanni Costantino azután távozott a stábból, hogy kinevezték az MTK vezetőedzőjének. „A felkészülés első hetében a fizikai állapot felmérésén volt a hangsúly, illetve azon, hogy a játékosok – akik mindannyian jó formában érkeztek az edzőtáborba – kondícióját szinten tartsuk. A következőkben, amikor már mindenki velünk lesz, nagyobb hangsúlyt tudunk fektetni a taktikai felkészítésre” – jelentette ki Rossi. Az 56 éves tréner kiemelte, az új kerettagok megfelelő hozzáállással érkeztek Telkibe, bizonyították, hogy méltók a válogatottmeghívóra. „Igazolták azt, amit a bajnoki mérkőzéseken láttunk tőlük. Jelenleg huszonhat mezőnyjátékos és négy kapus van a keretben, ebből három plusz egyet kell majd kihagynom. Június 1-jén kell leadnunk a végső nevezési listát, még vannak kérdőjelek a fejemben, de ezek kiegyenesedéséhez látnom kell azokat a labdarúgókat is, akik még nincsenek velünk” – beszélt a szűkített keret kialakításáról Rossi. A szakember kiemelte, a csoportriválisok – a portugálok, a franciák és a németek – jóval kevesebbet tudnak majd közösen készülni, ez pedig mindenképpen a magyar csapat előnyére válhat. „Tudjuk, a riválisok milyen játékerőt képviselnek, de papíron nem lehet mérkőzéseket nyerni, azokat le kell játszani. Az biztos, hogy a legjobbunkat kell nyújtani, meglátjuk, az mire lesz elég” – zárta Rossi. A 11-szeres válogatott Szalai Attila, a török Fenerbahçe védője elmondta, jó érzésekkel tért vissza Telkibe, jó volt újra találkozni a csapattársaival. „Mindannyian vártuk a válogatott-összetartást és a felkészülést. Sikeres félév van mögöttem, még akkor is, ha a klubommal nem sikerült elérni a kitűzött célt, a bajnoki címet” – emlékezett vissza a mögötte hagyott idényre Szalai, aki a Fenerrel harmadik helyen zárt a Süper Ligben.

A magyar válogatottal kapcsolatos hír, hogy Gazdag Dániel megkapta az amerikai vízumot, így két edzés után elhagyta az edzőtábort, és elutazott az Egyesült Államokba új csapatához, a Philadelphia Unionhoz. A szövetség honlapja szerint a középpályás Ausztriában csatlakozik ismét a kerethez. A nemzeti csapat a következőkben Ausztriában edzőtáborozik, majd június 4-én Ciprus, négy nappal később Írország válogatottja ellen lép pályára felkészülési mérkőzésen. A csapat az Eb-n június 15-én a címvédő portugálokkal, négy nappal később a világbajnok franciákkal találkozik a Puskás Arénában, majd június 23-án a 2014-ben vb-aranyérmes németek ellen Münchenben zárja a csoportkört.

Gárdonyban kell kémkedni a franciák után

Gárdonyban lesz a világbajnok francia válogatott bázisa a június 11-én kezdődő Eb ideje alatt. Gárdony honlapjának híradása szerint a magyarokkal azonos csoportban szereplő franciák a Vital Hotel Nautisban laknak majd, edzéseiket pedig az Agárdi Parkerdő Sport- és Szabadidőközpontban tartják. Ugyanezt a két létesítményt választotta a közelmúltban a német U21-es válogatott a magyar–szlovén közös rendezésű korosztályos Eb csoportkörének idejére. A helyszíni bejárásokon részt vett a nemzetközi és a magyar labdarúgó-szövetség delegációja, valamint a francia válogatott vezetősége. Utóbbi az impozáns környezet és a nagyszerű infrastrukturális feltételek miatt döntött végül Gárdony mellett. A világbajnoki címvédőnek a tervek szerint lesz nyílt edzése is a Fejér megyei településen.

Nincs Real Madrid-játékos a spanyolok keretében

A korábbi csapatkapitány, Sergio Ramos nem került be a spanyol válogatott keretébe az Eb előtt. Luis Enrique szövetségi kapitány azért nem számít a 180-szoros válogatott, világ- és kétszeres Európa-bajnok hátvédre, mert szinte az egész szezonban sérülésekkel küszködött, és sokszor a Real Madridban sem tudott pályára lépni. Ez lesz az első nagy nemzetközi torna – világ- vagy Európa-bajnokság –, amelyen Real Madrid-játékos nélkül szerepelnek a spanyolok. A szövetségi kapitány elmondta, hogy vasárnap este egy „nagyon udvarias, korrekt, tiszteletteljes” telefonhívás keretein belül közölte döntését a 35 éves Ramosszal. Indoklásként kifejtette, hogy január óta nem tudott megfelelő edzésmunkát végezni és mérkőzéseket játszani, de hozzátette, hogy a tapasztalt védő mindig tudása legjavát nyújtotta a válogatottban, és a jövőben is a csapat segítségére lehet. Luis Enrique hangsúlyozta, nehéz volt meghozni ezt a döntést, de először mindig a válogatott érdekeit nézi. Ramosnak azt javasolta, hogy összpontosítson a felépülésére – jelenleg izomsérüléssel bajlódik –, a visszatérésére a klubcsapatában, hogy a Nemzetek Ligájában és a világbajnoki selejtezősorozatban ismét számíthasson rá. „Szeretném, ha itt lenne. Lehetséges volt, hogy felépül a rajtig, de ezt most már valószínűtlennek látom, mivel az elmúlt hónapokban alig tudott játszani” – magyarázta. A nemzeti csapatba visszakerült César Azpilicueta, Adama Traoré és Pablo Sarabia, valamint újoncként ott van a közelmúltban honosított Aymeric Laporte is. A koronavírus-járvány miatt az eddigi 23 helyett az idei tornán 26 játékosból áll majd egy-egy együttes kerete, a mérkőzésekre viszont csak 23 futballistát lehet nevezni, mert a sportág szabálya előírja, hogy legfeljebb 12 cserejátékos lehet.

A spanyolok a csoportkörben Svédországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával is Sevillában találkoznak.

A portugálok erős kerettel készülnek a címvédésre

Fernando Santos szövetségi kapitány kijelölte az Eb-re készülő, címvédő portugál válogatott 26 fős keretét, amelyben többek között Cristiano Ronaldo és Pepe is helyet kapott. A portugálok a magyar nemzeti együttest is felvonultató F csoportban szerepelnek majd, és a Puskás Arénában a világbajnok franciákkal, valamint a társházigazda magyarokkal csapnak össze, Münchenben pedig a németek ellen lépnek pályára. A portugál futballszövetség honlapjának beszámolója szerint a keretbe négy játékos is bekerült a Wolverhamptonból, a 19 év szünet után újra portugál bajnoki címet nyerő Sportingból, valamint az angol bajnok Manchester Cityből pedig egyformán hárman-hárman kaptak meghívót. Az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo nevével fémjelzett alakulatban a Porto rutinos védője, a 38 éves Pepe is ott lesz. A legnagyobb nevű játékosok, így a Manchester Unitedben légióskodó Bruno Fernandes vagy az Atléticóval spanyol bajnoki címet szerző João Félix játékára szintén számít az Eb-n Santos kapitány.

Külföldi szurkolók is lehetnek Szentpéterváron

A helyi szervezőbizottság közlése szerint vízum nélkül beengedik majd a külföldi szurkolókat az Eb szentpétervári mérkőzéseire. „A jelenlegi helyzetben az emberek mozgása korlátozott, de a hatóságok együttműködők voltak, és megnyitják a határokat azok előtt, akik Szentpétervárra jönnek labdarúgó-nyaralásra” – mondta múlt csütörtökön Alekszej Szorokin, a helyi szervezőbizottság elnöke. A sportvezető hozzátette, a külföldi hivatalos személyeknek, önkénteseknek és médiamunkásoknak a szokásosnál egyszerűbb lesz vízumhoz jutni, de a résztvevőknek szükségük lesz negatív koronavírustesztre. A június 11-én rajtoló tornán Szentpétervár hét mérkőzést, közte egy negyeddöntőt rendez, a jelenlegi tervek szerint fél ház, azaz közel 34 ezer néző előtt.

A belgákat beoltják

Beoltják koronavírus ellen az Európa-bajnokságon részt vevő belga válogatott játékosokat még a torna rajtja előtt. A belga kormány múlt szerdán jelentette ezt be, a helyi futballszövetség pedig örömmel nyugtázta a döntést. „Ez nagyon fontos abból a szempontból, hogy az Eb-n meghatározó szerepet akarunk játszani” – írta a szövetség, a FIFA-világranglistát vezető Belgium válogatottja ugyanis az egyik esélyese az Európa-bajnokságnak. Belga médiaértesülések szerint a futballisták a Johnson&Johnson cég vakcináját kapják majd meg, amelyből egy adag is elegendő a teljes védettség kialakulásához. A 2018-ban világbajnoki bronzérmes belgák az Eb B csoportjában Oroszországgal, Dániával és Finnországgal találkoznak majd.