2024. április 26., péntek

Holnaptól új felhasználási feltételek a YouTube-on

Június elsejével megváltoznak az internet legnagyobb videómegosztó platformjának, a YouTube-nak a felhasználási feltételei, tudósít az Index. Mit jelent ez a gyakorlatban? A portálon holnaptól korlátozzák az arcfelismerést, monetizálják a kis csatornákat, és változnak az adószabályok. A változások érintik a sikeres csatornák üzemeltetőit, valamint mindenkit, akinek arca van. A három fő változás a következő:

AZ ARCFELISMERÉS KORLÁTOZÁSA

Ez egy korábbi szabály, amit most kiegészítettek, hogy világos legyen a helyzet: személyes adatokat gyűjteni eddig is tilos volt a platformon, ez most kiegészült azzal, hogy arcokat sem szabad gyűjteni hozzájárulás nélkül. Egy példa arra, hogy ez miért fontos, illetve miért most. Az amerikai Clearview arcfelismerő adatbázisa a múlt héten nagyon kihúzta a gyufát az Európai Unióban, a cég ugyanis válogatás és engedély nélkül begyűjtött arcokból épített hárommilliárd ember adatait tartalmazó adatbázist. Ilyen tevékenységre a YouTube esetében tehát nem lesznek jogosultak.

JOG A BEVÉTELSZERZÉSRE

A YouTube az ezerfős feliratkozást el nem érő csatornákat is monetizálni fogja, pénzzé teszi őket, vagyis ezeken is hirdetni fog. A változtatás a Google új alelnöke, Philipp Schindler stratégiáját követi: a cél, hogy olyan közönséget is elérjenek, akiket eddig nem. A miheztartás végett: a YouTube 2021 első negyedévében 6 milliárd dollár bevételt termelt az anyacégnek, az Alphabetnek, és sokat termelt a sikeres a hirdetőknek is. Akik szintén nyernek az ügyön, azok a műsorkészítők, akik összesen 2 milliárd dollárt kaptak tavaly.

ADÓSZABÁLY

A népszerű csatornák bevételei jogdíjnak minősülnek, amelyeket az Egyesült Államok adószabályainak megfelelően a Google köteles visszatartani, amíg nem tisztázódik a státusuk. Magyarország esetében ezek az összegek nemzetközi szerződés alapján náluk adóznak, és így a megfelelő papírmunkát követően visszatartás nélkül megérkeznek. Ezeken felül, ahogy a YouTube levele fogalmaz: a módosítások nem érintik jelentős mértékben a szolgáltatáshoz való hozzáférést vagy annak használatát.