2024. április 26., péntek

„A járvány előtti élet többé már nem lehetséges"

Christoph Steininger osztrák virológus értékelése szerint a koronavírus-járvány előtti élet többé már nem lesz lehetséges – írja a 021.rs hírportál.

A bécsi Die Presse napilapnak nyilatkozva Steininger elmondta, hogy a járványidőszakban az emberek pszichéje is megváltozott.

– Sosem fogjuk már többé elfogadni, hogy valaki vírust, vagy influenzát vigyen be a kórházakba, vagy azt sem, hogy több tízezer ember együtt koncertezzen, ha nincs beoltva, vagy nem gyógyult ki a koronavírusból, vagy tesztelve sincs. Az ilyen helyzetekben többé már nem fogjuk jól érezni magunkat – hangsúlyozta a bécsi Egészségügyi Egyetem szakembere.

Elmondása szerint az embereknek meg kell szokniuk az új előírásokat és olyan életet kell élniük, amely nagyjából hasonlít a korábbiakban megszokotthoz.

– Csak a védőoltással nem fogjuk tudni ellenőrzésünk alatt tartani a járványt – figyelmeztetett Steininger.

A szakember szavai szerint az oltakozás terén még hosszú út áll Ausztria előtt, ugyanis idáig a lakosság csupán tíz százaléka lett átoltva.

– Ezen az úton újabb mutációkkal kell számolnunk, amelyek megkerülhetik a védőoltást. Jelenleg olyan futásban vagyunk, amelyet lehet nem tudunk megnyerni, annak ellenére, hogy a védőoltás megfelelő eszközt jelent a kezünkben – mondta Steininger.

A járvány elleni fenntartható küzdelemben véleménye szerint más tartópillérekre is szükség van. Meggyőződése, hogy a védőmaszkok viselése még sokáig érvényben marad, különösen azokon a helyeken, ahol nem lehet tartani a személyes távolságot és ahol nehezen lehet ellenőrizni, hogy ki van beoltva, kigyógyítva, vagy tesztelve.