2024. április 26., péntek
KALANDTÚRA

Gdynia

Nem is olyan régen alig néhány család élt ezen a mocsaras vidéken. Jó száz évvel ezelőtt megjelentek az első turisták, aztán jött a háború. Nem a lengyelek voltak többségben ezen a környéken, a Versailles-i békediktátum mégis itt jelölte ki a lengyel korridort – az ország szűk kijáratát a Balti-tengerre. Elkezdődött a kikötő építése, a flotta megerősítése, a kereskedelem és a vámszedés. Gdynia rohamléptekkel fejlődött, és került Lengyelország legfontosabb városainak listájára. Ma itt a legmagasabb az életszínvonal a negyvenmilliós Lengyelországban.

Ha a lengyelekről esik szó, leggyakrabban II. János Pál jut eszünkbe és a nemzet mély vallásossága. Gdyniában sincs ez másképp. De errefelé inkább a tenger az úr, az élet legmeghatározóbb tényezője. A városban (lengyel viszonylatban) keresni kell a templomokat. A leghíresebb templom a Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt. Az épület mai helyén hét évszázada istenháza áll. Gdynia történelme lényegében az elmúlt százegynéhány évben íródott.

Múzeumok sokasága állít emléket ennek a történelmi léptékkel mérve rövid időszaknak. Több mint tíz múzeum mutatja be a város történetét. Szinte minden a tengerről szól. Kurta történelem híján még a Városi múzeum is a gdyniai tengeri történeteknek, a helyi tengerészeknek és a lengyel flottának szenteli tárlatát. A legtöbb turista is két (stílusosan: hajó)múzeum miatt látogat el a városba. Ezek a haditengerészet kötelékéből leszerelt Dar Pomorza fregatt és a Blyskawica romboló. A Blyskawicát 85 éve építették az Egyesült Királyságban, így ez a világ legrégebbi máig fennmaradt pusztítója. Méltón kivette részét a II. világháború ütközeteiben. Fél évszáda vonták ki a szolgálatból. Fegyvereit a múzeummá alakítása után is megtartotta. Haditengerészeti tárlata mellett, fedélzete protokolláris rendezvények és ceremóniák gyakori helyszíne.

A Blyskawica mellett horgonyoz a 110 éves Dar Pomorza háromárbocú vitorlás. A ma legnépszerűbb gdyniai hajó a német flotta számára készült, de hajózott angol és francia zászló alatt is mielőtt a lengyel haditengerészethez került. Fedélzetén eredeti formájában maradtak meg a tengerészek kabinjai, a híd, a gépház, a fegyvertár. Kivonása előtt világszerte vitorlás versenyeken indult, és csoportjában kiemelkedő sikereket ért el.


A múzeumhajók a II. János Pál sugárúton dokkolnak, ami itt természetesen egy hatalmas móló. A sétány végén áll a Tengerészeti és Óceánográfiai Múzeum, vagyis a Gdyniai Akvárium. Az épület ötvenéves, maga az intézmény pedig csaknem száz. Lakóit a helyi tengerészek hozták sok-sok év alatt a világ minden tájáról. Halak, hüllők, kétéltűek és gerinctelenek több mint 200 fajának 1500 példánya él az óceanárium akváriumaiban és terráriumaiban, 68 tematikába csoportosítva.


Gdynia felett magasodik a Kamienna Góra, azaz a Kőhegy. A város legelitebb része – tele villákkal, éttermekkel és szórakozóhelyekkel – egyben kilátópont is. A dombtetőn áll a néhai Kaczynski elnökről és nejéről elnevezett park. A város legmagasabb pontjára több száz lépcső megmászása után jutnak fel a kíváncsi szemek, de önműködő siklóvasúttal is fel lehet jutni. A lengyel város fölé, ahol tényleg minden a tengerről szól, mégis kereszt magasodik és nem hajó.