2024. április 26., péntek

Innovatív szolgáltatás a könyvtárainkban

Qulto informatikai rendszer, 21. századi könyvtári alkalmazás a vajdasági magyarságnak

Pénteken a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban adták át azokat a csomagokat a könyvtárak és közintézmények képviselőinek, amelyeket Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével sikerült biztosítani. Topolyán ez alkalommal több könyvtár, kulturális és oktatási intézmény képviselője a Qulto integrált közgyűjteményi rendszerből és vonalkódolvasóból álló intézményfejlesztő csomagot vehette át.

Az eseményen Hajnal Jenő elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Tanács a kulturális stratégiájával összhangban megkülönböztetett figyelmet szentel a vajdasági magyar közgyűjtemények hálózatba szerveződésének és a vajdasági magyarság szempontjából legjelentősebb köz- és iskolai könyvtárak korszerű technikai felszerelésének és integrált könyvtári rendszerének biztosítására. Hajnal hangsúlyozta, hogy a könyvtárak olyan közösségi terek, amelyeknek a fejlesztése elkerülhetetlen. Az MNT elnöke szerint a kisközösségekben is mindig nagyon fontos, hogy az emberek találkozzanak, együtt legyenek, jól érezzék magukat, hogy a könyvek is ott legyenek elérhető közelségben. Szinte nincs olyan magyar érdekeltségű könyvtár Vajdaságban, amelynek esetében ne gondolkodnának valamilyen fejlesztésen, példaként említette a topolyai könyvtárat, a Kishegyesen most épülő új könyvtárhelyiséget, valamint a Bácsfeketehegyen a közelmúltban felújított Bányai János Emlékházat, amely a könyvtárnak is otthont ad. Megemlítette az óbecsei, az adai fejlesztéseket, a zentai és a magyarkanizsai könyvtárak felújítását, valamint, hogy most zajlik a szabadkai könyvtár olvasótermének átalakítása, hogy az a 21. század feltételeinek is megfeleljen.

Hajnal Jenő elmondta még, hogy a legjelentősebb magyar érdekeltségű könyvtáraink most egy új rendszerrel gazdagodnak, amelynek lényege, hogy kompatibilitást biztosít nemcsak az itteni könyvtárakkal, hanem az anyaországi adatbázisokkal is. Egy könyvnek a feldolgozása így a jövőben már úgy tud történni, hogy ha azt bármely, a rendszerben működő könyvtár már feldolgozza, akkor a többi könyvtárnak csak honosítania kell. Bármikor az egységes rendszeren keresztül megtekinthetőek, hogy a vajdasági könyvtárakban milyen könyvek hozzáférhetőek. Ezekhez a legkorszerűbb laptopok és vonalkódolvasók társulnak.

– Maga a felhőben elhelyezett adatbázis az, amely a legfontosabb számunkra, ez tovább bővíthető, és bízunk abban, hogy minél több iskolát és minél több könyvtárat tudunk majd bevonni ebbe az adatbázisba – mondta Hajnal, és hozzátette, hogy a rendszernek hamarosan elkészül majd a szerb menürendszere is.
Pancza János, a Monguz Információtechnológiai Kft. kereskedelmi igazgatója ismertette, hogy egy közgyűjteményi rendszer könyvtári modelljeiről van szó. Ez a rendszer a könyvtárban zajló munkafolyamatokat integráltan kezeli. Egy nemzetközi standardoknak is megfelelő bibliográfiai adatbázis, amelyben az adatokat tárolják, így a weben keresztül tud könyveket foglalni magának az olvasó, illetve figyelmeztetést kap arról, ha esetleg már vissza kellene vinnie a könyvet. A Qulto egy magyar fejlesztésű integrált közgyűjteményi platform, olyan rendszer, amely különféle gyűjtemények, könyvtárak, múzeumok, levéltárak állományát képes kezelni azáltal, hogy innovatív informatikai megoldásokat és modern szolgáltatásokat kínál ügyfelei számára.
Náray Éva, a topolyai könyvtár igazgatónője a megjelenteket köszöntve elmondta, szerencsések a könyvtárosok, hiszen a Magyar Nemzeti Tanácsnak olyan elnöke van, akiről közismert, hogy a könyvtár a „szíve csücske”.

Bednárik Prokecz Zita, a topolyai könyvtár informatikusa elárulta, hogy a rendszer teljesen platformfüggetlen. Az interneten keresztül bárki elérheti.
– Az adatokat felhőben tárolják, így nem történhet adatvesztés. Teljesen biztonságos rendszerről beszélhetünk, nem kell attól tartani, hogy a számítógép meghibásodása miatt vagy más okból elveszik bármilyen adat. Minden megtalálható egy weboldalon. Az olvasó meg tudja tekinteni a könyvtári katalógusokat, és hogy az adott könyvtárban milyen könyvek érhetőek el éppen abban a pillanatban. Illetve azt is megnézheti, hogy az általa keresett kiadványok esetleg mikor lesznek majd elérhetőek. A könyvtár felhasználói meg tudják nézni saját kartonjukat. A másik oldala a rendszernek az, amit a könyvtáros használ, ami az olvasó számára nem elérhető, viszont a könyvtárosok munkáját nagyon sok mindenben leegyszerűsíti. A könyvtárban a tagok iratkozáskor kapnak egy felhasználói nevet és egy jelszót, ezen keresztül tudnak ezt követően élni ennek a szolgáltatásnak az előnyeivel. A könyvtár állományát lehet így böngészni, elő lehet jegyeztetni könyveket, illetve a saját profiljukat is folyamatosan figyelemmel tudják kísérni. Természetesen a könyvtár olvasói számára nem kötelező a rendszer használata, tehát ha nem szeretnék használni ezt a rendszert, nem kötelező élniük ezzel a lehetőséggel. De sokak esetében megkönnyíti majd a kommunikációt.
A Qulto informatikai rendszer nemcsak a vajdasági, hanem az anyaországi és a világ más tájain található könyvtárakkal is kompatibilitást biztosít, ahol a MARC-alapú gyűjteménykezelő rendszert használják.

Az új rendszer 15 vajdasági könyvtárat érint, egyebek között a Szabadkai Városi Könyvtárat és a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárat is.