2024. április 26., péntek

„Az állatok iránti szeretet összehozott minket”

Sok topolyai polgár számára ismerősen hangzik a Spas szervezet neve, amely a Topolya utcáin kóborló kisállatok befogadásával, ellátásával és elhelyezésével foglalkozik. A szervezet tagjai, akik önkéntesként anonimak kívántak maradni, tevékenységükről elmondták, hogy mindannyian nagy állatbarátok. Mindig azt nézik, hogy segítsenek az állatokon, különösen a kóbor állatokon.

– Mindannyian külön-külön dolgoztunk, így nem ismertük egymást, de az állatok iránti szeretet összehozott minket, azóta együtt küzdünk az utcára került állatokért. Látván más városokat, amelyek rendelkeznek állatvédelmi egyesületekkel, valamint Facebook-oldallal, amely által könnyen juthatnak a lakosok információhoz, egyszerűbben adományozhatnak, és fogadhatnak be kóbor állatokat, mi is rájöttünk, hogy Topolyának is szüksége van egy oldalra a világhálón, ahová fel tudjuk tenni az elveszett állatokat – mesélte egyikük, és elmondta, hogy a Facebook-oldalukat két tagjuk kezdte működtetni, és a Spas nevet azért választották, mert az állatok megmentésével foglalkoznak.
– Ahogy az oldalon megnőtt a követőink száma, úgy szaporodtak a feladataink is. Ezért úgy döntöttünk, hogy bejegyzett szervezet leszünk, ezáltal könnyebben gyűjtünk anyagi és nem anyagi adományokat. Megkönnyíti a működésünket, így magasabb szintre tudjuk emelni a munkánkat.
Jelenleg néhány nő van az egyesületben, akik a szervezet egész munkáját elvégzik. Szeretnék, ha több aktivista is lenne, akik felelősségteljesek, és akikre mindig lehet számítani.

Azok, akik szeretnének bekapcsolódni a munkába, a Spas Bačka Topola Facebook-oldalon jelentkezhetnek. Nyitottak egy bankszámlát is a pénzbeli adományoknak, a topolyai Robinia kisállatboltban van egy kihelyezett doboz, amelybe az adományozók beletehetik pénzbeli, illetve más jellegű adományaikat. Szívesen fogadnak kutya-, illetve macskaeledelt, valamint játékokat is a kisállatok részére.
– Több sikeres akciónk is volt. Sok állatnak találtunk már megfelelő lakhelyet, ahol mindenekelőtt szabadok lehetnek – mivel az állatok láncon tartását tiltja a törvény –, valamint ahol mindennap kapnak eledelt, gondoskodnak róluk, de ami a legfontosabb, az az, hogy szerető családok tagjaivá váltak. Az utcán kóborló állatok számára legelőször is igyekszünk átmeneti szálláshelyet találni, amennyiben nincs olyan személy, aki azonnal befogadná. Ha lenne egy menhelyünk, úgy gondoljuk, még több állatot tudnánk megmenteni az utcán való kóborlástól, és még többről tudnánk gondoskodni. Hiszem, hogy a szervezet megalapításával nagy lépést tettünk előre! – mesélték.

A kérdésre, hogy mire van legnagyobb szükségük, azt válaszolták, hogy szálláshelyre, ahol elhelyezhetnék a kezelésre váró, illetve műtét után lábadozó kisállatokat.
– Tulajdonképpen ilyen szálláshelyekre mindig szükség van, és csak addig maradnak ott a kisállatok, amíg nem találunk a számukra állandó otthont. Egyelőre van néhány személy, aki kimegy az állatokhoz, és megeteti őket, ezúton is szeretnénk köszönetet mondani nekik, mivel nélkülük még nehezebb lenne a munkánk. Szükségünk lenne parazita, kullancs és szívféreg elleni gyógyszerekre, valamint konzervre, mindig jól jönnek játékok, amelyeket a már átmeneti szálláshelyen lakó állatoknak oda tudnánk adni, vagy pórázok. Szeretnénk, ha még több aktivistánk lenne, ezáltal a munkát jobban be tudnánk osztani egymás között, és közös erővel egy jobb hellyé tehetnénk városunkat minden élőlény számára – foglalták össze gondolataikat a Spas egyesület tagjai.