2024. április 26., péntek

Művészek és aktivisták a Tiszán

Szombaton performansszal hívják fel a figyelmet a korrupció elleni harc fontosságára Óbecsén

KAKO (Kreativni antikorupcijski optimisti) névvel nemrégiben alakult meg Óbecsén egy kreatív korrupcióellenes optimistákat tömörítő csoport, amely sajátos módon hívta fel a figyelmet már több helyi problémára is. Szombaton 14 és 16 óra között a Tiszára vezető sétányon tartják meg legújabb performanszukat.

– Állványokra fogunk egy hálót szőni, amelyen belül az érdeklődők illusztrációkat láthatnak majd a közösségünkben tapasztalt problémákról. Azt szeretnénk megmutatni nekik, hogy minden egyén hozzá tud járulni a korrupciós háló felszámolásához, és hogy mindenki képes nagy változásokat előidézni – nyilatkozta Željana Rusmir aktivista.

A télen tíz fiatal vett részt a korrupcióellenes harcról és a művészi aktivizmusról szóló tréningen, ezzel párhuzamosan pedig több kampányban is részt vehettek.

– A szennyezett vizű csatornán, amit sokan szennyvízelvezetőként használnak, „horgásztunk”, a csatorna mellett kivágott kiserdőt pedig „eltemettük”. A szennyezett levegőre úgy hívtuk fel a figyelmet, hogy gázmaszkokban kerékpároztunk a városban, a még tavaly megrongált kishajókikötőnél pedig „megkávéztunk”. A lakosság hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Drea bejáratánál kialakult szemétlerakóról lassan síugrást lehetne szervezni – mi ezt meg is tettük: a 2022-es téli olimpiára megtartottuk a selejtezőt, és szánkóztunk is egyet a szeméthegyen – számolt be tevékenységükről Ana Aćimov, a csoport mentora.

Az Innovatív aktivizmussal a korrupció ellen elnevezésú projektum keretében megszervezett tréningeket és performanszokat a Szerbiai Nyílt Társadalom Alapítvány támogatja a Regional Creative Hubs: Tapping into the Power of Arts and Culture to Embolden Citizen Action against Corruption nemzetközi program keretében.