2024. április 26., péntek

Európa harminc éven belül klímasemleges lesz

Fehéroroszország olyan vizsga elé állította az EU-t, amelyet nem bukhat el – írja a Financial Times (FT) a minszki rezsim légikalóz-akciójával kapcsolatban. A lap tegnap arra reagált, hogy vasárnap Fehéroroszország a földre kényszerített egy polgári utasrepülőt, majd őrizetbe vette két utasát, akik Athénból utaztak Vilniusba.

A vezércikk megállapítja: az Unió tagállami vezetői a héten tartott csúcsértekezletükön gyorsan reagáltak. Sőt, olyan szankciókat helyeztek kilátásba, amelyekre eddig nem voltak hajlandóak. Ám ezúttal könnyű dolga volt az EU-nak, hiszen Alekszandr Lukasenko fehérorosz diktátor durván megsértette a nemzetközi légi közlekedés szabályait – véli az FT. Hangsúlyozza ugyanakkor: még ki kell dolgozni, miként tudja az EU úgy célba venni az ország vezetőit és a rezsimet támogatókat, hogy azt a lakosság alig érezze meg.

A Neue Zürcher Zeitung is kommentárban foglalkozik az esettel. A svájci napilap megállapítja: az Unió helyesen cselekszik, amikor határozottan lép fel Lukasenkóval szemben, de nem szabad megfeledkeznie Oroszországról sem, hiszen az védőernyőt tart a fehérorosz vezető fölé. Ezért aki eredményt akar elérni, annak Moszkvával kell tengelyt akasztania, ám erre az EU nem áll készen – véli a lap.

A kedden befejeződött uniós csúcstalálkozón más kérdések is napirenden szerepeltek, így a klímavédelem is. Erről Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a találkozó után elmondta: a résztvevők megerősítették a klímavédelemmel összefüggő közös céljaik melletti elkötelezettségüket, köztük azt is, hogy Európa 2050-re éghajlatsemleges kontinens legyen.

A csúcsértekezlet másik témájával, a koronavírus-járvány okozta helyzettel kapcsolatban elmondta: a tagállami vezetők megállapodtak abban, hogy az év végéig 100 millió dózis oltóanyagot adományoznak a legrászorultabb országoknak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint jó úton haladnak azon célkitűzésük elérése felé, hogy az uniós felnőtt lakosság 70 százaléka a nyár végéig be legyen oltva. Megerősítette: a közös uniós oltási igazolvány július 1-jétől lesz érvényes.