2024. április 26., péntek

FRISSÍTETT – Pásztor Bálint: Mikor nyitják meg a kishatárátkelőket?

Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője a köztársasági parlament ülésén Ana Brnabić miniszterelnökhöz intézett kérdéseket.

Pásztor beszédében elmondta, hogy ezúttal nem politikai, hanem a mindennapokban is fontos problémák érdeklik őt és a vajdaságiakat. A VMSZ képviselője a határátkelőkről, a szerb–magyar gazdasági kapcsolatokról és egyéb külpolitikai intézkedésekről kérdezett. Pásztor afelől érdeklődött, hogy mikor nyitják meg az ún. kishatárátkelőket főleg a szerb–magyar határon, de a többi országhatáron is. Mint azt kiemelte, a bánátiaknak különösen nagy problémát okoz, hogy a kisebb átkelők nem működnek, mert ez megnehezíti a közlekedést és a gazdasági kapcsolatok fenntartását. Pásztor Bálint azt a kérdést is feltette, hogy a koronavírus-járvány lecsengése és a kishatárátkelők megnyitása után elképzelhető-e, hogy valamely határátkelő nyitvatartási idejét meghosszabbítják 0–24-re.

Ana Brnabić miniszterelnök válaszában kitért arra, hogy bár az immunizáció jó ütemben haladt Szerbiában és Magyarországon is, elég körbenézni Európában, hogy lássuk, a pandémia még nem ért véget, ezért ehhez a kérdéshez továbbra is óvatosan kell közelíteni. Szerbia nem zárkózik el a kishatárátkelők megnyitásáról, a kérdés hamarosan megvitatásra kerül, sőt, az év végére elképzelhető, hogy a horgosi határátkelő bővítése is elkezdődik.

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok vonatkozásában Anđelka Atanasković gazdasági miniszter is szót kért, reményeinek adván hangot, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, akit jövő heti szerbiai látogatására 63 magyarországi vállalkozó kísér el, tovább erősíthetik ezt az együttműködést.

Ezt követően Pásztor Bálint arra a kérdésre kért választ, hogy hol tart a Szeged–Szabadka-vasútvonal felújításának a projektuma. A kérdésre Tomislav Momirović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter válaszolt, mondván, hogy a projektum műszaki dokumentációja elkészült, így abban reménykedik, hogy az előírt ellenőrzési folyamat befejeztét követően felgyorsul a projektum kivitelezése.

A folytatásban Szerbia a visegrádi négyekkel való együttműködésének a témája is felmerült, úgy Ana Brnabić, mint Pásztor Bálint egyetértett azzal kapcsolatban, hogy ennek erősítése rendkívül fontos.