2024. április 26., péntek

Vučević: Iszonyodom az oltásellenes csoportoktól

– A járványhelyzet Újvidéken jobb, mint az elmúlt héten, egyre több fiatal veszi fel a védőoltást, de még nagyobb kellene, hogy legyen az oltási kedv – fejtette ki véleményét Miloš Vučević polgármester, írja a 021.rs hírportál.

A város képviselő-testületi ülése előtt az oltottak számáról és az oltásellenesekről beszélt. Szavai szerint szégyen számára, hogy polgármesterként minden egyes nap meg kell győznie az embereket az oltás előnyeiről.

– Iszonyodom az oltásellenes csoportoktól, mint polgár, és mint politikus is úgy gondolom, hogy ez rendkívül veszélyes a nemzetbiztonság és világbéke szempontjából is. A háborúk és minden, ami a világban történik, direkt kihatással van az egész emberiség fejlődésére – mondta Vučević.

Elmondta, hogy napi szinten érkeznek külföldi oltakozási kérvények a polgármesteri hivatalába. A hétvégén Újvidéken egyszámú volt az újonnan fertőzöttek aránya, hétfőn pedig enyhe emelkedés volt tapasztalható, huszonegy beteggel. A helyzet kedden már stabilizálódott tizennégy fertőzöttel. A polgármester elmondása szerint mindez az oltakozásnak köszönhető, de az előírások is eredményeket hoznak.

– Nem mondhatom azt, hogy mindennek vége és ez nem is az én feladatom, de már lehet gondolkodni az előírások enyhítésén. Az oltakozás jó ütemben halad, szeretném, ha ez még jobban menne. Jelenleg mintegy 148 ezer polgár oltotta be magát, ebből pedig 118 ezren mindkét dózissal és 30 ezren csak az elsővel. A teljes felnőtt lakosság arányát tekintve ez 47,7 százalékot tesz ki, beleértve az első és a második dózist felvett polgárokat is. Személyesen még további 20-30 ezer beoltottat várok el június és július folyamán, hogy elérhessük a 180 ezres számot – jelentette ki Vučević.

Hozzátette, hogy a város készen áll próbakoncertek szervezésére, felügyelt körülmények között, más európai városokhoz hasonlóan.