2024. április 26., péntek

Az EU nem tűri az orosz rulettet

Újabb szankciókra számíthat a minszki rezsim – Még mindig téma a Brexit

Az EU újabb büntetőintézkedéseket, köztük gazdasági jellegűeket vezet be Fehéroroszországgal szemben, és szankciókkal sújt ottani tisztségviselőket is válaszként arra, hogy Minszk vasárnap leszállásra kényszerítette a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát, majd a helyi hatóságok őrizetbe vettek két utast. A döntés a tegnap befejeződött kétnapos brüsszeli EU-csúcson született, amelynek résztvevői áttekintették a koronavírus-járvány okozta helyzetet, az EU és Oroszország közötti kapcsolatokat, de tárgyaltak a klímaváltozás okozta kihívásokról is.

Az EU nem tűri, hogy orosz rulettet játszanak ártatlan polgárok életével, ezért az uniós tagállamok vezetői újabb büntetőintézkedések bevezetését sürgetik Fehéroroszországgal szemben – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke tegnap Brüsszelben az uniós csúcstalálkozó második, befejező napján. Hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy Fehéroroszország vasárnap a földre kényszerítette a Ryanair ír légitársaság – Athénból Vilniusba tartó – járatát és az utasok közül kettőt is őrizetbe vett. (Roman Protaszevics ellenzéki újságírót és barátnőjét, Szofija Szapega orosz állampolgárt.)

A Ryanair járatának eltérítése az első napirendi pontként szerepelt a találkozón, jóllehet eredtileg erre a fordulatra senki nem számított.

Az uniós vezetők tanácskoztak Oroszországról is. Elítélték az EU tagállamai és más országokkal szemben kifejtett „jogtalan, provokatív és bomlasztó” orosz tevékenységet. A megbeszélésen megerősítették, hogy az EU Moszkvával fennálló kapcsolataira vonatkozóan továbbra is aktuális a 2016-ban meghatározott öt irányelv. (Ezek: az ukrán válság rendezésére hivatott minszki megállapodás teljeskörű végrehajtása, a keleti partnerországokkal megerősített együttműködés, az EU ellenállóképességének növelése, a moszkvai vezetéssel való szelektív együttműködés és az orosz civil társadalom támogatása.) Arra kérték Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselőt és az Európai Unió Tanácsát, hogy ezen elvek mentén készítsenek beszámolót az EU-orosz külpolitika lehetőségeiről.

Az EU-ból kilépett Egyesült Királysággal összefüggésben Michel elmondta: Brüsszel gyümölcsöző kapcsolatot kíván ápolni Londonnal. Hozzátette: ehhez a felek közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás teljes körű végrehajtása szükséges. Az Unió egységes abban, hogy a megállapodások be nem tartása jogi lépéseket von maga után a belső piac egysége és a közösség érdekeinek védelme érdekében.

A közel-keleti helyzetről elmondta: a tagállami vezetők üdvözölték az Izrael és a Hamasz iszlamista szervezet között múlt pénteken létrejött tűzszünetet. Megismételte: az EU továbbra is elkötelezett a kétállami megoldás mellett.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke a csúcstalálkozó első munkanapja után kijelentette: a Ryanair járatának eltérítése támadást jelent az európai szuverenitás, a demokrácia és a szólásszabadság ellen. A felháborító eset miatt a tagállami vezetők az uniós szankciólista kibővítésében egyeztek meg (az incidensben részes személyekkel szemben), és korlátozó intézkedéseket szorgalmaznak olyan entitások ellen, amelyek az Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök vezette rezsimet finanszírozzák.

Az EB-elnök szerint a fehérorosz légteret nem lehet többé biztonságosnak tekinteni. Von der Leyen ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a letartóztatott Protaszevicset és barátnőjét azonnal szabadon kell engedni.

A tagállami vezetők már a csúcstalálkozó első napján felkérték az Európai Unió Tanácsát, hogy fogadjon el intézkedéseket az EU légterének és repülőtereinek lezárására a fehérorosz légitársaságok által üzemeltetett járatok előtt. Az európai légitársaságokat pedig felszólították, hogy járataik ezentúl kerüljék el Fehéroroszországot. A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetet (ICAO) meg arra kérték, hogy indítson vizsgálatot az ügyben.