2024. április 26., péntek

A jéggel vert termény nem érték

Több mint 175 millió dinárt fektetnek tartományi támogatással jégvédelmi rendszerekbe a vajdasági gazdák

A tartományi mezőgazdasági titkárság 103 pályázóval írt alá szerződést a jég- és fagyvédelmi rendszerek fejlesztésére. A gyümölcs- és szőlőtermesztők 85 millió dináros támogatásban részesültek az idén. A pályázatok révén összesen több mint 175 millió dinár értékű fejlesztés valósul meg a tartomány területén – hangzott el a szerződések aláírásán tegnap a tartományi kormány épületében.

Čedomir Božić mezőgazdasági titkár a gazdákhoz intézett beszédében kiemelte, hogy az idén a formailag megfelelő pályázatok szinte kivétel nélkül támogatásban részesültek.

–  A héten kiosztottuk a fóliasátras termelők támogatásait, két héttel ezelőtt a biotermelőkkel kötöttünk szerződést, az elkövetkező napokban pedig az állattenyészetek eszközbeszerzésére vonatkozó kiírást is véglegesítjük. A tartományi mezőgazdasági titkárság az idén összesen 28 pályázatot hirdetett, elsősorban a gazdák számára, de az önkormányzatok, iskolák és egyesületek mezőgazdasági jellegű fejlesztéseit is támogatjuk – számolt be a titkár.

– A tervek szerint a titkárság a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektet a jégvédelmi rendszerek kiépítésének támogatására, így jövőre tovább tudjuk növelni az erre a célra fordított keretösszeget is – tette hozzá Čedomir Božić.

A gazdák támrendszereket, jégvédő hálókat, kerítéseket és egyéb jég- és fagyvédelmi eszközöket szerezhettek be a titkárság támogatásából. Baka Teréz kispiaci termelő öthektárnyi területen szereltetett fel jégvédelmi hálókat.

130 gazda jégvédelmi befektetését támogatja az idén a mezőgazdasági titkárság (Fotó: Dávid Csilla)

130 gazda jégvédelmi befektetését támogatja az idén a mezőgazdasági titkárság (Fotó: Dávid Csilla)

– Az idén több mint kétmillió dinárral támogatta fejlesztésünket a tartományi titkárság. Elsősorban a 10 hektáros gyümölcsösünk védelmét szeretnénk biztosítani, ahol alma és barack termesztésével foglalkozunk. Ezenkívül sárgarépát, zöldséget és krumplit is termesztünk a fóliasátrainkban. Családi vállalkozásként számunkra nagyon fontos, hogy a megtermelt gyümölcsöt megvédjük az időjárási viszonyoktól, hisz megélhetésünk függ attól, mennyi terményt tudunk értékesíteni – mondta a gazda.

A pályázók előszámlákkal és számlákkal is tudtak pályázni a kiíráson, azzal, hogy az előszámlák alapján megnyert pályázatok esetében a szerződés aláírása után valósul meg a befektetés. A teljesítés igazolását követően a titkárság megtéríti a gazdák költségeinek 60 százalékát, illetve a 40 évnél fiatalabbak és a hölgyek esetében a befektetés értékének 70 százalékát.

Fiatal gazdaként pályázott a királyhalmi Mészáros Gábor is, akinek a befektetéseit már második éve támogatja a titkárság.

– Az idén másfél hektár almaültetvény jéghálóval való lefedésére pályáztam, amire 1,9 millió dinár támogatást kaptam. A királyhalmi gazdaságunkban egyébként három és fél hektáron foglalkozunk almatermesztéssel. Ez a beruházás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jobb minőségű gyümölcsöt termeszthessünk az ültetvényen. A munkánk során ugyanis azt tapasztaltuk, hogy akkor van értéke a hazai almának, ha minőségi termény. A piac csak az első osztályú, kiváló almát igényli.

A tartományi mezőgazdasági titkárság kiemelt fontosságúnak ítéli meg a jég- és fagyvédelmi eszközök fejlesztését – hangsúlyozta a szerződések aláírásakor Ótott Róbert titkárhelyettes.

– A gyümölcs- és szőlőtermelőkre vonatkozó pályázatainkat a jövőben erősíteni fogjuk. Arra törekszünk ugyanis, hogy minél magasabb támogatási összegeket tudjunk biztosítani. A gazdák fejlesztéseit kíséri a Vajdaság területén működő jégvédelmi rendszerek automatizálása is. Az újvidéki radarközpont felújítását ezekben a hónapokban fejezik be, a számosi és a bajsai központok felújítására pedig a következő 2-3 évben kerül sor. Ez teszi majd teljessé és hatásossá a gazdák befektetéseit – mondta Ótott.

Mint már korábban Igor Mirović tartományi kormányfő is megerősítette, a vajdasági radarközpontok felújítására mintegy 2 millió dinárt szánnak a következő években: az újvidéki jégvédelmi rendszert 600 ezer dinárból újítják fel, a számosi és a bajsai központok viszont egyenként 700 ezer dináros keretből tudnak majd fejleszteni.