2024. április 26., péntek

Egy elegáns komédia

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata pénteken mutatja be a Mezei Kinga rendezésében készült Játék a kastélyban című előadást

Az évad ötödik bemutatójához ért a szabadkai Népszínház Magyar Társulata. A közönség pénteken 19 órától tekintheti meg a Molnár Ferenc darabja alapján, Mezei Kinga rendezésében készült Játék a kastélyban című előadást, az első reprízre pedig szombaton kerül sor. Ez volt az első alkalom, hogy Mezei Kinga a szabadkai Népszínházban rendezett. Az előadás szereplői: Pálfi Ervin, Baráth Attila, Hajdú Tamás, Pámer Csilla, Ralbovszki Csaba, Nyári Ákos, valamint Budinčević Krisztián, utóbbi először szerepel a szabadkai Népszínházban új társulattagként. A díszlettervező Ondraschek Péter, a jelmeztervező Janovics Erika, a dramaturg Góli Kornélia, a zenei szerkesztő pedig Márkos Albert volt.

A sajtótájékoztatón az újságírókat Miloš Nikolić, a szabadkai Népszínház igazgatója köszöntötte, aki egyebek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy az intézkedések még hatályban vannak, a Jadran színpad termében továbbra is korlátozott számú nézőt fogadhatnak, ezért azt tanácsolja, hogy mindenki időben foglaljon jegyet. Miloš Nikolić kifejezte azon reményeit is, hogy a következő évadnak megújult erővel vághatnak majd neki és a helyzet megengedi azt is, hogy a nézőteret megtöltsék.

Körmöci Petronella, a Magyar Társulat igazgatója, a helyzethez képest sikeresnek ítélte meg az évadot:

– Mindannyian áldatlan helyzetbe kerültünk a koronavírus miatt, de azt gondolom, hogy ezt a színházi évadot ennek ellenére is sikeresnek mondhatjuk, hiszen egész évben tudtunk dolgozni, új produkciókat létrehozni és a meglévő előadásainkat játszani. Így az évad vége felé járva és egy új produkció születésekor úgy érezem, köszönetet kell mondanom. Köszönöm az előadás minden alkotójának a munkáját és Mezei Kingának, hogy elfogadta a felkérést. Szeretném megköszönni a budapesti székhelyű Nemzeti Kulturális Alapnak és a Magyar Nemzeti Tanácsnak az anyagi támogatást, amit ehhez a produkcióhoz nyújtott. Végül, de nem utolsósorban szeretném megköszönni MilošNikolićnak a határtalan bizalmat. Egy nagyon érdekes első találkozásunk volt, amikor is a bemutatkozásom után azonnal azzal kezdtem, hogy ezt a produkciót mindenképpen szeretném megvalósítani, ő pedig annak ellenére, hogy csak néhány napja foglalta el igazgatói pozícióját, rögtön megértette, hogy ez számunkra mennyire fontos, biztosította a feltételeket a munkához és folyamatosan támogatta is azt – tudtuk meg Körmöci Petronellától.

A Játék a kastélyban című előadás sajtótájékoztatója (Fotó: Lukács Melinda)

A Játék a kastélyban című előadás sajtótájékoztatója (Fotó: Lukács Melinda)

Mezei Kinga elmondása szerint egy búfeledtető előadást láthat majd a közönség:

– Azon túl, hogy ez egy bravúrosan megírt darab, az elmúlt több mint negyven évben nem volt látható a vajdasági színpadokon. Egy elegáns komédiáról van szó, amit Molnár Ferenc hihetetlen precizitással és szenzációs cselekményvezetéssel írt meg – hallottuk egyebek közt Mezei Kingától.

Hamarosan az új épületben

Miloš Nikolić igazgató, újságírói kérdésre válaszolva, a színházépület helyzetéről is szólt:

– Köztársasági, tartományi és városi szinten is már ki vannak választva a pénzeszközök. Örömömre szolgál, hogy nemrég a színészek első ízben járták körbe az épület helyiségeit. A színház felszerelése a legkorszerűbb lesz, a régióban biztosan az egyik legjobb. Ami a beköltözést illeti, nem szeretnék elhamarkodottan megjelölni egy konkrét dátumot, azt azonban elmondhatom, hogy lassan a végéhez ér az építkezés nyolcadik fázisa, amikor pedig a kilencedik fázis is befejeződik, akkor a színészek – és a többi színházi dolgozó – végre átmehetnek az épületbe. Ezt már nagyon régóta várjuk, és erre hamarosan sor kerülhet. A tizedik fázis a koncertterem kiépítése lesz, azt már nem kell megvárnia a színháznak. Mivel tudom, milyen felszerelés érkezik, azt is elmondhatom, hogy a koncertterem világszínvonalú lesz. Ami folyamatosan lassítja az építkezést, az a járványhelyzet. Néhány nappal ezelőtt például huszonöt munkásból tizenegynek pozitív lett a Covid-tesztje, így a csapatból senkivel sem dolgozhattunk. Szükség lesz legalább egy hónapra, hogy visszatérjenek, ezért most egy kicsit állnak a munkálatok. Ilyen dolgok hátráltathatnak bennünket, de a legfontosabb az, hogy a pénz már nem akadály, a pénzeszközök megvannak, mivel az építkezés 2016-ban országos szintű nagyberuházási projektummá vált. Ez azt jelenti, hogy azóta nem a pályázatok útján történik a finanszírozása. Ezt legjobban azzal ábrázolhatom, hogy 2003 és 2016 között a színházépítésbe 900 millió dinár lett belefektetve, 2016-tól 2020-ig pedig egymilliárd-kétszázötven. Ennyit jelent a nagyberuházás, az ország elszánt abban, hogy ennek a projektumnak a végére járjon. Biztos vagyok benne, hogy erre hamarosan sor kerül – hallottuk Miloš Nikolićtól.