2024. április 26., péntek

Lončar: Munkacsoport alakul a járványhoz köthető halálozási esetek elemzésére

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter az államtitkárokkal és az egészségügyi intézmények vezetőivel való tárgyalását követően kijelentette, hogy eljött az a pillanat, amikor megalakíthatják a koronavírus-járvány idején elhunytak elemzésének egészségügyi munkacsoportját – írja az N1 hírportál.

Elmondása szerint mindezt a jövő generációiért teszik meg, hogy levonhassák a következtetéseket az esetleges jövőbeni járványok idején. A miniszter elmondta, hogy a munkacsoport tagjai között lesznek a kórházak, a helyi önkormányzatok és a statisztikai intézet képviselői is.

– Azt mondtuk, hogy amikor majd megteremtődnek a feltételek, akkor kezdeményezni fogjuk a koronavírushoz köthető halálozási esetek elemzését – mondta Lončar.

Kihangsúlyozta, hogy az egyedüli módja, hogy valakiről minden kétséget kizáróan megállapítsák, hogy koronavírusban hunyt el, vagy sem, az a boncolás. Ezt viszont nem végezhették el az ilyen betegeken a Szerbiai Egészségügyi Szervezetek ajánlásai alapján.

Elmondta, hogy az elemzések kiterjednek majd azokra az emberekre is, akik nem a kórházban haltak meg, amennyiben fennáll a koronavírussal való fertőzés gyanúja és átnézik majd a halálról szóló igazolások.

– Elmondtam az embereknek, hogy mindent vegyenek figyelembe. Semmit sem szeretnénk elrejteni – hangsúlyozta ki Lončar.

Hozzátette, hogy véleménye szerint a munkacsoportnak néhány hétre lesz szüksége, hogy elvégezze a munkát és mindenkit türelemre szólított fel.