2024. április 26., péntek
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Bernal újabb fegyverténye

Könnyen lehet, hogy sorsdöntő hegyi szakaszt hozott a szombati etap a Giro d’Italián, amelyen a hétvége után a rózsaszín trikós Egan Bernal még nagyobb előnnyel vezeti az összetettet. A kolumbiai, 2019-es Tour de France-győztes a nap utolsó hegyén, a helyenként már-már kegyetlen Monte Zoncolan utolsó kilométerein legnagyobb riválisaitól is el tudott távolodni, egyedül Simon Yates volt képes lépést tartani vele úgy-ahogy. A napot egyébként az egész napos szökésből Lorenzo Fortunato nyerte, aki élete, egyben csapata, a Dina Mártont is foglalkoztató Eolo-Kometa legnagyobb diadalát aratta.

Tegnap is a szökevények közül örülhetett valaki etapsikernek, ezt már akkor tudni lehetett, amikor a főmezőny közel negyedórás előnyt adott a 15 fős élbolynak. A befejezés három kört jelentett egy körpályán, amelyen végül ketten, a belga Victor Campenaerts és a holland Oscar Riesebeek maradt elöl, és előbbi volt erősebb a hajrában. Az összetett legeleje ez után a szakasz után nem változott, Valter Attila a Zoncolan-napon öt és fél percet kapott, tegnap a mezőnnyel gurult be. Az összetettben viszont egy ember kiesése miatt feljött a 11. helyre.

Ma az egész háromhetes egyik leghosszabb, 212 kilométeres szakaszával folytatódik a viadal, a napon több komoly hegyet kell majd megmászni, de a befutó egy hosszú lejtmenet után következik.

Végeredmény, 14. szakasz (Cittadella–Monte Zoncolan, 205 km): Lorenzo Fortunato 5:17:22 óra, Jan Tratnik +26, Alessandro Covi +59 mp, Egan Bernal +1:43, Bauke Mollema +1:47, Simon Yates +1:54 perc stb. 15. szakasz (Grado–Gorizia, 147 km): Victor Campenaerts 3:25:25 óra, Oscar Riesebeek a. i., Nikias Arndt +7 mp, Simone Consonni, Quinten Hermans, Dario Cataldo a. i. stb. Az összetett állása: Bernal 62:13:33 óra, Yates +1:33, Damiano Caruso +1:51, Alekszandr Vlaszov +1:57, Hugh Carthy +2:11, … 11. Valter Attila +7:49 perc stb.