2024. április 26., péntek

Legkevesebb 115 ezer egészségügyi dolgozó halt meg a világon a koronavírusban

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezérigazgatója elégedetlenségének adott hangot, hogy csak kevés ország jutott hozzá a koronavírus elleni védőoltásokhoz és arra szólított fel, hogy minden ország lakosságának legkevesebb 10 százaléka felvehesse az oltást szeptemberig. Hozzátette, hogy a koronavírusban legkevesebb 115 ezer egészségügyi dolgozó vesztette életét a világon – írja az N1 hírportál.

– Az oltások több mint 75 százalékát csupán tíz ország kapta meg – jelentette ki a WHO vezetője, az ENSZ idei évi parlamentjének megnyitóján.

Elmondása szerint legkevesebb 115 ezer egészségügyi dolgozó halt meg a koronavírus betegségében.

Sokan közülük fertőzöttek voltak és habár ritkán fordulnak elő ilyen jelentések, de becsléseink szerint legkevesebb 115 ezer egészségügyi dolgozó fizette meg a legnagyobb árat, miközben mások szolgálatában álltak – mondta a WHO első embere.

Az Európai Unió egy javaslatot tervez kidolgozni, amelyről a nyolc napos ülésen fognak dönteni és amely előrelátja egy munkacsoport megalakítását a WHO a váratlan egészségügyi helyzetek során való felkészültségének és válaszadásának erősítése érdekében.

A tervezet előrelátja a járványokra való erőteljesebb válaszadást, az anyagiak stabilizálását és az egészségügyi ápolás nagyobb jelenlétének biztosítását is, beleértve az oltást, a tesztelést és a kezelést is, amelyek a koronavírushoz köthetőek.