2024. április 26., péntek

Hold a nyári égen

A temerini Tájház TAKT alkotóházában csütörtökön bemutatták Csorba Béla gondozásában Kováts Antal (1881–1931) egykori tanító, költő és újságíró feledésbe merült, mostanáig nem megjelent verseinek válogatását, Hold a nyári égen címmel. A ma is aktuális üzeneteket tartalmazó kötet negyvennyolc versből áll. A könyvbemutató közönsége az érdekes történetek mellett meghallgathatta Balogh Sándor tolmácsolásában Kováts Antal Európa, hálátlan Európa című versét.
Csorba Béla elmondta, hogy Kováts Antal egyes szerzeményeinek feledésbe merülésének több oka is volt. Szerinte nem tartozott a korszak meghatározó, délvidéki költői közé, valamint a 19. századi irodalmi hagyományok folytatója volt még a trianoni békediktátumot követő időkben is.

– A múlt század húszas éveinek vajdasági magyar irodalmát az avantgárd törekvések határozták meg, ezekkel szemben pedig Kováts többször is szembefordult. Ennek ellenére újságíróként ezek az avantgárdista írók sok esetben a barátaivá váltak. A magyarság elnyomása és a kisebbségi öntudat mégis közös nevezőre hozta ezekkel az írókkal – véli Csorba.

Balogh Sándor és Csorba Béla

Balogh Sándor és Csorba Béla

Hozzátette, hogy a költő trianoni traumával kapcsolatos verseit a kortársak sem ismerhették meg, ugyanis a korabeli cenzúra nem engedte volna meg, hogy ezek az alkotások napvilágot lássanak. Kiemelte, hogy ezekre a versekre Kováts Antal hagyatékának kutatása közben bukkant rá, és most sikerült ebben az összefoglaló kötetben megjelentetni őket.