2024. április 26., péntek

Olaszország nyerte az eurovíziós dalversenyt! – VIDEÓ

Olaszország (Måneskin - Zitti E Buoni) nyerte a 2021-es Euroviziós Dalfesztivált, amelyen az idén 26 ország vett részt. Szerbia, a Hurricane lánycsapat dalával 15. helyet ért el.

Két elődöntőt is tartottak, ezeken tíz-tíz ország legjobb együttese, előadója nyert részvételt a szombat esti-éjjeli döntőbe, hat ország pedig automatikusan döntőre jogos európai résztvevőnek számít. 

A nagy népszerűségnek örvendő fesztivál idén is rengeteg nézőt vonzott a tévéképernyők elé, világszerte több mint 200 millióan nézték az első becslések alapján. A 65. dalfesztiválra ezúttal Hollandiában, Rotterdamban került sor. Az eredeti terv az volt, hogy 2020-ban rendezik meg ott, de a koronavírus miatt újra kellett tervezni. A két évvel ezelőtti győztes, Duncan Laurence sem léphetett végül fel sem az elődöntők, sem pedig a döntő alatt, mert pozitív eredményt hozott az elvégzett vírusteszt. A rendezvényt korlátozott számú közönség részvételével, kötelező tesztelés mellett tartották meg.

Az idei szlogen éppen ezért is lett az Open Up, vagyis a Nyílj meg!: utaljon ez akár az országok újra nyitására vagy az emberi nyitottság fokozására.

A szerbiai Hurricane esélyesnek számított kiváló eredmény elérésére az előzetes kritikák alapján, de az Eurovízió hivatalos YouTube-csatornáján is a legnézettebb videók egyike lett a Loco Loco című dal, a döntő kezdete előtt már mintegy hatmillióan látták az elődöntős felvételt, majd a döntős szereplések között is a legnépszerűbbé vált a csatornán a verseny ideje alatt. A nézettség mégsem bizonyult elégnek a jobb eredményhez.