2024. május 5., vasárnap

Leleplezték Szent Cirill és Szent Metód szobrát

Vučić a bolgár elnökkel tárgyalt Dimitrovgradban

A történelmi baráti kapcsolatok ápolásának jelentőségét hangsúlyozták ma Aleksandar Vučić köztársasági elnök és Rumen Radev bolgár államfő a Szent Cirill és Szent Metód-szobor felavatásán. A szerb és a bolgár elnök a két ország közötti kulturális és gazdasági kapcsolatokról egyeztetett Dimitrovgradban.

Bulgária államfője és Vučić ma délelőtt a Szerbiában élő bolgár kisebbség képviselőivel találkoztak a határ menti településen. A Szerbiában élő bolgárok mindenben számíthatnak a szerb állam támogatására – mondta a találkozót követően Vučić, amelyen elsősorban a bolgár nyelven megjelenő tankönyvekről esett szó.

A szerb államfő „barátságosnak és problémamentesnek” nevezte Bulgária és Szerbia kapcsolatát. „A jövőben is arra törekszünk, hogy tiszteletben tartsuk azokat a dolgokat, amelyek összekötnek bennünket, a múltban felmerülő nézeteltérésekre pedig megoldásokat keresünk” – hangsúlyozta Vučić. A szerb államfő kiemelte, hogy a két ország több nagy értékű közös projekt megvalósításán dolgozik. Példaként említette a Bulgária felé vezető autóút építését, melynek szerbiai szakaszát befejezték, a Szófiáig vezető szakaszon pedig jelenleg is dolgoznak. A két ország közötti kapcsolatot erősíteni fogja a Niš–Dimitrovgrad gyorsvasút építése is: a 270 millió euró értékű befektetést a jövő év elején kezdik megvalósítani – sorolta Vučić. Emlékeztetett a Balkáni Áramlathoz való csatlakozás folyamán tapasztalt kiváló együttműködésre is, de kitért az új, kisebb határátkelők megnyitásának lehetőségére is.

A bolgár államfő megköszönte a szerb elnöknek, hogy ígéretéhez híven mindenben támogatja a Szerbiában élő bolgárokat. Hangsúlyozta, hogy a Cirill és Metód tiszteletére emelt szobor a kulturális és történelmi együttélés jelképe. „Évek óta kölcsönös megbecsülésen alapszik a két ország kapcsolata, így pontos elképzeléseink vannak a jövőbeni együttműködésről is” – mondta Radev. Hozzátette: „Szerbia és Bulgária együtt rajzolják meg az európai útjukat”. 

A szobor felavatását követően a szerb és a bolgár elnök megtekintették a Szent Cirill és Szent Metód Gimnázium felújítási munkálatait is.