2024. április 26., péntek

Milliárdokat profitáltak a vakcinákból

A koronavírus-járvány elleni védőoltásokból származó nyereségnek köszönhetően eddig legalább 9 személy csatlakozott a milliárdosok táborához – közölte a People’s Alliance nemzetközi civil szövetség, amely felszólította a gyógyszergyártó vállalatok monopóliumellenőrzésének megszüntetését a vakcinatechnológiák felett.

A 9 új milliárdos együttes nettó vagyona 19,3 milliárd dollár, azaz 15,8 milliárd euró, ami elegendő arra, hogy 1,3-szor beoltsanak mindenkit az alacsony jövedelmű országokban – áll a szövetség közleményében.
A társulás a Forbes magazin milliárdosok listájára hivatkozik, amelyre többek között felkerült a Moderna biotechnológiai vállalat vezetője, Stéphane Bancel, valamint a BioNTech vezérigazgatója, Ugur Sahin is. További három milliárdos pedig a kínai CanSino Biologics vakcinagyártó társalapítója. Az új szupergazdagok mellett nyolc milliárdosnak az összvagyona pedig 32,3 milliárd dollárral nőtt, elsősorban a vakcináknak köszönhetően.

– Ezek a személyek szemléltetik azt a hatalmas nyereséget, amelyre a gyógyszergyártó vállalatok tesznek szert azáltal, hogy monopóliummal rendelkeznek a védőoltások felett – közölte Anna Marriot, a szövetséghez tartozó Oxfom globális segélyszervezetből.