2024. április 26., péntek

Elfogadták a nemi egyenjogúságról szóló törvényt

A képviselőházban ma este elfogadták a nemi egyenjogúságról szóló törvényt, valamint a diszkriminációt tiltó törvénymódosításokat is – írja a B92 hírportál.
Gordana Čomić, az emberi és kisebbségjogi miniszter elmondta, hogy ez a két törvény lehetővé teszi mindenki számára, hogy egy kicsit úgy érezhesse, igazságosabb társadalomban él. A nemi egyenjogúságról szóló törvénynek lehetővé kell tennie a nemek közti egyenjogúság előrehaladását, valamint az erre vonatkozó szisztematikus berendezkedést és az intézményes mechanizmusok erősödését is.
Zorana Mihajlović, a képviselőház alelnöke és a nemi egyenjogúsági koordinációs testület elnöke korábban elmondta, hogy a nemek egyenjgúságáról szóló törvény fontos lépés a férfiak és a nők számára is egyenlő esélyeket biztosító társadalom megteremtése felé.
Hozzátette, hogy a szóban forgó törvénynek lehetővé kell tennie, hogy soha senki ne tehesse meg azt, hogy az életrajz mellé képet is kér, sem azt, hogy feltegye a házasságkötés tervezésére, vagy a gyermeknevelésre vonatkozó kérdést.
Elmondása szerint a vállalatok ezentúl kötelesek lesznek bizonyos százalékig a nők vezető szerepben való foglalkoztatását is biztosítani. Az arányok meghatározása elengedhetetlen ahhoz, hogy elkezdődhessen ez a változási folyamat.
A diszkriminációt tiltó törvénymódosítások és kiegészítések több világosan meghatározott rendelettel bővült, valamint a diszkrimináció fogalmát kimerítő esetek listáját is kiszélesítették.