2024. április 26., péntek

Vajdasági sört, bort, pálinkát!

Két új pályázatot jelentetett meg a tartományi mezőgazdasági titkárság

Eszközbeszerzésre pályázhatnak a bor- és pálinkakészítők, illetve a kézműves sörfőzdék a tartományi mezőgazdasági titkárságnál. A vállalkozók és jogi személyek befektetéseit összesen 60 millió dinárral támogatják az idén – tudtuk meg Ótott Róbert titkárhelyettestől.

– A borászok és pálinkafőzők eszközbeszerzésének támogatására 50 millió dinárt különítettünk el a titkárság költségvetéséből, a kézműves sörök gyártói viszont 10 milliós keretösszegre számíthatnak az idén. A pályázók a támogatást igényelhetik a gyümölcs, illetve szőlő feldolgozására alkalmas gépsorokra, a kézműves sörök előállításakor használatos berendezésekre, illetve a tároláshoz, palackozáshoz és a csomagoláshoz szükséges eszközökre. Az érdeklődők előszámlákkal és számlákkal is tudnak pályázni, azaz a támogatás a 2021. évben történő befektetésekre igényelhető.

A pályázók alapesetben 50 százalékos költségtérítésre tarthatnak igényt, de a nők és a 40 évnél fiatalabbak esetében tíz százalékkal magasabb, azaz 60 százalékos a támogatási arány. Számukra tehát a legmagasabb megpályázható összeg 2,2 millió dinár, a többi pályázó viszont legfeljebb 2 millió dináros támogatást kérelmezhet – részletezte a két kiírás azonos feltételeit Ótott.

– Kiemelném, hogy a pályázatokon olyan vállalkozások és jogi személyek adhatják át igényléseiket, amelyek/akik bejegyzett mezőgazdasági gazdasággal rendelkeznek. Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy akkor is regisztrált gazdasággal pályáznak egyes érdeklődők, ha van a gyártásra bejegyzett cégük. Ez nem felel meg a pályázati feltételeknek, amelyek szerint vállalkozók, gazdasági társaságok vagy földműves-szövetkezetek adhatnak át kérelmeket. Nem pályázhatnak tehát azok a magánszemélyek, akiknek a tulajdonában gyümölcsös vagy szőlőskert van. Az eszközbeszerzési kiírások ugyanis feltételezik, hogy a pályázók tevékenységüket bejegyeztették a köztársasági szintű nyilvántartásokba, ehhez viszont regisztrált cégre van szükség.

A vajdasági borászok és pálinkafőzők számára előirányzott keret a korábbi években kielégítette az igényeket, így az idén is hasonló érdeklődésre számítanak – tette hozzá a titkárhelyettes. Ótott kiemelte, hogy a kézműves sörök gyártóit először 2019-ben támogatta a mezőgazdasági titkárság. Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem tudtak támogatást biztosítani a kézműves sörök készítőinek, így az idén nagyobb érdeklődésre számítanak. Mindkét pályázati kiírásra június 11-éig várják az igényléseket.