2024. április 26., péntek

Elkészült a zentai „viszikli”

Surányi Balázs zentai fiatalember egy teherszállításra alkalmas kerékpárt fabrikált

A „mai fiatalokat” az idősebbek és lassan a cikk szerzőjének generációja is hajlamos „szélsőségesen viselkedőknek”, „csak a bulizásra” gondolóknak tekinteni, pedig szó sincs erről. Jó példa erre a zentai Surányi Balázs, a Zentai Gimnázium harmadikos tanulója is, aki már az elemi iskola hatodikosaként vadászkést fabrikált magának, legutóbb pedig egy cargo, vagyis teherszállító kerékpárt készített el saját kezűleg. A teljesen környezetbarát kétkerekű járgánnyal kisebb terheket lehet szállítani – mesélte Balázs, s elmondta, hogy édesapja is szereti a bringákat, neki köszönhetően ő is „megfertőződött” ezzel az időtöltéssel, s miután ő is rengeteg helyre elpedálozott, megszületett az elképzelés a saját kerékpár elkészítéséről.

Ez a fajta kerékpár többnyire Észak-Európában, a skandináv államokban és Németországban közkedvelt közlekedési eszköz, Magyarországon is elterjedőben van, ahol az egyik cég „viszikliként” gyártja és forgalmazza.

– Elsősorban teherszállításra alkalmas, de vannak, akik gyermekeiket viszik vele úgy, hogy rászerelnek egy gyermekek szállításához megfelelő alkalmatosságot, és így közlekednek a lurkókkal – ecsetelte Balázs, aki tavaly nyáron fogott neki a kerékpár elkészítésének, majd egy időre félretette a munkát, és végül idén tavasszal fejezte be. A fiatalember elmondása szerint rengeteget dolgozott az összeszerelésén.

– Az egész kerékpár igen összetett szerkezet, de egyetlen alkatrész előállításánál sem torpantam meg. Persze, voltak olyan részek, amelyeknek az elkészítése okozott némi fejtörést, de ezeket az akadályokat is legyűrtem – magyarázta.

Balázs szerint a kerékpárral 100 kilogrammig lehet terhet szállítani. A többsebességes bringa nem alumíniumból, hanem vasból készült, elöl egy kisebb, hátul egy nagyobb átmérőjű kerék található, magát a vázat pedig a saját méreteire szabva készítette el, vagyis XL-es vázról beszélhetünk.

– 190 centiméteres magasság alatt nem is hiszem, hogy valaki fel tudna rá ülni – jegyezte meg a fiatal ezermester, és elmagyarázta, hogy a kerékpár rakodófelülete 90 × 50 centiméteres, az összsúlya 25 kilogramm, a legtöbb alkatrészét pedig saját kezűleg készítette el.

– A váltó és a fékek természetesen gyárilag készültek, de a többi alkatrész, így még a csapágyak is az én kezem munkái – ecsetelte beszélgetőtársunk, aki azt is elmondta, hogy eddig cementes zsákokat és a barátait szállította a cargo kerékpáron.

Balázs házi kedvence is szívesen felpattan a járgányra

Balázs házi kedvence is szívesen felpattan a járgányra

Balázsnak beszámolója szerint már korábban is voltak elvetemült ötletei, így a legtöbben tisztában voltak vele, hogy ezt az elképzelését is megvalósítja. A fiatalember előzőleg már elkészített egy kerékpár után húzható pótkocsit is.

– Kiskoromban mindig azt csináltam, hogy szétszedtem valamit, amit utána nem tudtam összerakni. Manapság már nem szedem szét a tárgyakat, helyette inkább igyekszem valamit összerakni – mondta nevetve.

Balázs beszélt arról is, hogy esze ágában sincs eladni a kétkerekűjét, ugyanis kizárólag saját szórakoztatására készítette.

– Ezzel is meg szeretném mutatni, hogy itthon is lehet egy picit környezettudatosabban élni – hangsúlyozta Balázs, aki először sokáig azon gondolkozott, hogy miután elvégzi tanulmányait, faipari mérnök lesz, mert mindig is szeretett fából ezt-azt fabrikálni, de most egyre inkább az építészmérnöki hivatás felé hajlik.

A beszélgetés végén Balázs elmondta, hogy ő igyekszik mindig nyitott szemmel járni, s odafigyelni arra, hogy mi van körülötte, mert egy kis elszántsággal és akaraterővel szinte mindent meg lehet valósítani. Így gondol arra a tervére is, hogy a nyár folyamán készít magának egy kenut.