2024. április 26., péntek

Szeptemberben nyílik a diákotthon

A topolyai Mezőgazdasági Iskola szomszédságában elkészült a diákotthon, és szeptembertől igénybe vehetik a távolabbi településekről érkező diákok. A kor követelményeinek minden szempontból megfelelő épület 102 férőhelyes.

A diákok részére kialakított kétágyas szobák mindegyikéhez kis előszoba, konyhasarok és külön fürdőszoba tartozik. Tanulószobákat és társalgókat is kialakítottak, ahol a közösségi élet zajlik majd. Tóth Tibor, az iskola igazgatója elmondta, hogy hamarosan megjelennek a pályázatok is. Jóformán minden készen áll ahhoz, hogy megnyíljon az intézmény.

A kollégiumi elhelyezésre pályázhatnak a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskola, a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola tanulói is. A szállás mellett főtt ételt is biztosítanak a bennlakóknak, amit az intézmény jól felszerelt, korszerű konyhájában készítenek el.
Az igazgató elmondta, hogy az új tanévben is négy szak nyílik a topolyai Mezőgazdasági Iskolában. Azokat a fiatalokat várják az iskolába, akik anyanyelvükön szeretnének továbbtanulni, akik a mezőgazdaság területén látják jövőjüket, és nyitottak a korszerű ismeretek elsajátítására. Magas szintű általános műveltséget nyújt az iskola, így befejezését követően a fiatalok más szakterületeken is folytathatják tanulmányaikat, amire van is már számos példa. A Topolyán működő három középiskolában 1200 diák tanul, közülük mintegy 600-an naponta utaznak.

Ahhoz, hogy szeptembertől a diákok beköltözhessenek, ennek az otthonnak is a diákotthon-hálózat részévé kell válnia. Az alkalmazottak felvételére a minisztérium jóváhagyására is szükség van. A közeljövőben pályázatot kell kiírni a munkavállalók számára, az iratkozást követően pedig a diákok felvételére is. Fremond Árpád parlamenti képviselő a napokban a képviselőház ülésén is beszélt erről a témáról felszólalásában.