2024. április 26., péntek

Vučić: Rendkívül sokat jelentenek a cseh elnök szavai

Rendkívül hálás vagyok Csehország elnökének a bátorságáért – nyilatkozta a Pink TV-nek Aleksandar Vučić Prágában, reagálva Miloš Zeman cseh államfő bocsánatkérő szavaira, amelyet a NATO-bombázásokban való cseh részvétel miatt kért a szerb népségtől.

Vučić hozzátette, nem tudott Zeman ezen szándékáról. Kifejtette, történelmi jelentőségű számára az, hogy egy mandátumban lévő államfő tesz ilyen kijelentéseket. 

Az államfő megjegyezte, az ország gazdasága szempontjából igen fontos tárgyaláson vannak túl. 

Megállapították, hogy az idén, az első negyedévben már 18 százalékos növekedést valósított meg a két állam, a jövőben pedig még gyümölcsözőbb együttműködésre kell számítani.

A szerb államfő egy nyelvbotlást is ejtett a Zemannal közösen tartott sajtótájékoztató alkalmával, mikor egy alkalommal Prága helyett Hágát mondott. Erre úgy reagált, nem is annyira nyelvbotlás, mint inkább a tudatalatti okozta a hibát, hisz Hágával sokkal többet kellett foglalkoznia gondolatban. Kijelentette, ma az ország számára sokkal nagyobb történelmi jelentőséggel bír Prága, mint Hága.

Az elmúlt napok politikai eseményeivel kapcsolatban Aleksandar Vučić elégedettségének adott hangot. Kiemelte, Szerbiának sikerült megvédenie érdekeit a Brdo-Brioni csúcstalálkozón. Nagy diplomáciai sikerként könyvelte el, hogy ezúttal nem Szerbiának kellett megtámadnia a zárónyilatkozatot.

Nagy megelégedésére szolgált a NATO főtitkárral folytatott tárgyalása, amelyben megerősítést kapott a KFOR misszió folytatásáról.

Az államfő azt is elmondta, egyes ellenzéki politikusok sértegetéseire azzal fog válaszolni, hogy rámutat, melyik fél mit tudott felmutatni kormányzása alatt. Mint mondta, Szerbia ma megérhette, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjenek tőle, míg az előző hatalom – számára érthetetlen módon – „bocsánatkérő köröket futott" a világban.