2024. április 26., péntek

FRISSÍTETT – Kovács Elvira: A férfiak és nők közötti egyenlőség kiemelten fontos Szerbiának

A parlament mai ülésén Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági képviselője az eurointegrációs bizottság elnökeként szólalt fel. 

Beszédének központi témáját a nemi egyenjogúság szolgáltatta. Mint azt Kovács elmondta, az integrációs bizottság tegnapi ülésén a nők és a férfiak foglalkoztatottságáról, a gazdaságban és a társadalomban betöltött szerepükről üléseztek, s megállapították, hogy a hosszútávú cél mindenképpen az kell, hogy legyen, hogy a szerbiai törvényeket összhangba hozzák az EU által előírtakkal, amely példaként lebeghet a parlament előtt. 

Ennek érdekében egy akciótervet is elkészítettek, amely a nemi diszkriminációt hivatott megállítani, illetve visszaszorítani, s amely a közeljövőben segít majd egy új törvény kidolgozásában. Kovács beszédét azzal zárta, hogy az eurointegrációs bizottság elnökeként azon dolgozik majd, hogy a férfiak és a nők közötti egyenlőség megvalósuljon Szerbiában, mint ahogyan az EU-ban is tettek, tesznek lépéseket ezzel kapcsolatban a lisszaboni szerződés értelmében, melynek kitűzött célja, hogy a házasságon belüli erőszak valamennyi formáját leküzdje, illetve ezeknek a bűncselekményeknek a megelőzése és megbüntetése, valamint hogy támogassa az áldozatokat és védelmezze őket.

Kovács később az oktatást érintő törvénymódosításról is beszélt, elmondva, előremutató, hogy a különböző intézményekbe való beiratkozáskor erősödik a digitalizáció mértéke, ami szélesíti a lehetőségeket a szülők és gyerekek előtt. Felhívta a figyelmet, hogy különös tekintettel kell lenni az elektronikus iratkozásnál az érzékeny adatokra, például a romák vagy a fogyatékkal élők esetében. Fontos továbbá, hogy a digitális információs rendszeren belül a Szerbiában jelen lévő 8 kisebbségi nyelven is elérhető az ügyintézés, ami nagy lépés előre.

Mint az az EB jelentésében is szerepel, Szerbiában szükségesek a diszkrimináció különböző formáit tiltó törvénykiegészítések, mondta Kovács. A diszkrimináció és a szegregáció ellen intézményes keretek között kell küzdeni, hogy fel se merülhesesen ezek megvalósulása, ezért is jelentős, hogy a 8 kisebbségi nyelen is elérhető az említett rendszer. Az intézményeket meg kell erősíteni – mutatott rá.