2024. április 25., csütörtök

Tiszta vizet a Tiszába!

Uniós mércéknek megfelelő víztisztítója van Magyarkanizsának – Lezárult a négyéves Interreg–IPA projektum

Az eddigi legnagyobb uniós finanszírozású, vajdasági jelentőségű projektumának nevezte a WASIDCA (Water supply and water-infrastructure development in the boundary catchment areas) programot tegnap Predrag Rajić projektumvezető. Az elmúlt négy évben hétmillió euró összértékű fejlesztéseket valósítottak meg a partnerek, a költségek 85 százalékát pedig az Európai Unió biztosította. Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a kedvezményezettek a magyarországi Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság, illetve a magyarkanizsai község voltak.

– Megtiszteltetés volt csaknem négy éven keresztül együtt dolgozni Magyarország vezető vízgazdálkodási cégeivel, és bizonyítani, hogy lépést tudunk tartani az uniós követelményekkel.  A projekt hordozója az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság volt. Közös erővel sikerült kihasználni a két ország jószomszédi viszonyából fakadó előnyöket, így most a lakosok a gyakorlatban is tapasztalhatják az európai integrációra való törekvés előnyeit – hangsúlyozta a 2017. június 1-jén induló projekt vezetője azon a konferencián, amelyen bemutatták a projekt eredményeit.

SEMMIBŐL TÖBB KILOMÉTERNYI MOBILGÁT

A projektum keretében a mezőgazdasági titkárság 900 ezer eurós támogatásban részesült, ebből 2500 méter hosszú mobilgátat vásárolt. A területeinken ezek az első olyan gátak, amelyek szükség szerint bevethetők a tartomány egész területén – hangsúlyozta Čedomir Božić mezőgazdasági titkár.

A zárókonferencia résztvevői – Fejsztámer Róbert jobbról a második (Fotó: Tóth D. Lívia)

A zárókonferencia résztvevői – Fejsztámer Róbert jobbról a második (Fotó: Tóth D. Lívia)

– Ezzel a programmal, illetve egy erre épülő szerb–horvát IPA-projekttel összesen 4000 méter hosszú mobilgátat biztosítunk az árvízvédelemre. A mozgatható eszközök a Vajdaság Vizei Közvállalat rendelkezésére állnak. Ezzel már biztosítani lehet az árvíz által veszélyeztetett területek szükségleteit Szerbia északi részén.

A tartományi titkár kiemelte, hogy a projektum keretében 45 szakember képesítését is biztosították, akik bármely pillanatban fel tudják állítani a mozgatható árvízvédelmi eszközöket. 

ÖNTÖZNI LEHET A MEGTISZTÍTOTT VÍZZEL

Az árvízvédelmi befektetések mellett a projektum másik célja a Tisza partjához közeli, határ menti települések vízvezetékének és csatornahálózatának fejlesztése volt. Ennek keretében a magyarkanizsai község is támogatásban részesült: az eszközöket a létező víztisztító korszerűsítésére fordították. A munkálatok összértéke 220 millió dinár volt – mondta lapunknak a konferencia előtt Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere.

–  A négy évvel ezelőtt elnyert projektre az eddigi munkánk koronájaként tekintünk. Pénzügyi szempontból is jelentős volt, hisz a község éves költségvetése 850 millió dinár körül mozog. Nagyon megfontoltan és jól kellett tervezni az elmúlt években ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a befektetésekhez szükséges önrészt. A projekt technológiai szempontból is nagy kihívást jelentett, hisz a már létező víztisztító kapacitásait bővítettük, és építettük át oly módon, hogy minden szempontból megfeleljen az uniós követelményeknek. Ilyen szempontból Szerbiában egyedinek számít a magyarkanizsai víztisztító. Örülünk annak, hogy a kivitelezés példaként szolgálhat az országszerte épülő víztisztítók működésére. A megtisztított vízzel ugyanis öntözni lehet a termőföldeket – mondta a polgármester, utalva a berendezésből kiáramló víz kiváló minőségére.

Bár több szempontból is kihívást jelentett a nagy értékű projekt, az elmúlt évek tapasztalatai sokban segítettek a megvalósításában – tette hozzá Fejsztámer. Kiemelte, hogy a magyarkanizsai község már 15 éve részese az uniós projekteknek. Évente legalább egy-két programot vezetnek, de 2019-ben párhuzamosan hetet kezeltek. Újságírói kérésre a polgármester kiemelte az idegenforgalmi célokat megvalósító IPA-projektet, melynek keretében egy hatalmas rendezvénysátorral és emelvénnyel gazdagodott a község, de hangsúlyozta a sérültekkel foglalkozó szociális projektek, illetve a kulturális programokhoz kötődő befektetések megvalósulásának jelentőségét is. A jelenleg is kivitelezés alatt álló Horgos–Röszke–Szeged kerékpárút megépítése is azt bizonyítja, hogy a tartományi és köztársasági eszközök mellett kiváló lehetőségeket biztosítanak az uniós programok is – tette hozzá a polgármester.