2024. április 26., péntek
MOTOGP

Esőkáosz Le Mans-ban

A Francia Nagydíjjal folytatódott a MotoGP szezonja, a végig változó időjárás által kísért hétvége pedig az utóbbi évek egyik legfordulatosabb futamát hozta – a vizes körülmények között a mezőny etalonjának tartott Jack Miller győzelmével.

A száradó pályán zajló időmérőn Fabio Quartararo szerezte meg a pole-t, ami komoly erődemonstráció volt a franciától annak fényében, hogy két hete Jerezben a motorosokat egyre gyakrabban sújtó alkarfájdalom, a rekeszszindróma jelentkezett nála, ami után még műtéten is átesett.

A verseny első köreiben Miller és a két gyári Yamaha előzgették egymást az élen, ám hamarosan megérkezett a heves esőzés, és mindenki a bokszba hajtott, hogy átpattanjon az esőgumival szerelt tartalékmotorra. Marc Márquez a visszatérése óta először villantott, hiszen néhány szemfüles előzés és gyors motorcsere után elsőként hajtott ki a bokszból, és sikerült is pár másodpercesre növelnie előnyét a viharban – amíg el nem esett. Ebből még felállt, és harcba szállt az utolsó pontokért, de egy következő bukás után feladta. A nehéz körülmények között közvetlenül egymás után elesett a két suzukis, Joan Mir és Álex Rins is.

A vezetést Quartararo örökölte meg, az őt üldöző Miller azonban azzal együtt is hamar levadászta, hogy bokszutcai gyorshajtás miatt két hosszú körös büntetést is le kellett töltenie. A gyári Ducatival első alkalommal két hete nyerő Miller ezúttal nedves körülmények között brillírozott, és győzött ismét, majd pedig jó ausztrál versenyző módjára lábbelijéből kortyolta a pezsgőt a dobogón. Bár az utolsó hét körre szinte teljesen felszáradt a pálya, ekkor már senki nem kockáztatta meg az újabb bokszkiállást, ám Johann Zarco nagyot hajrázva megelőzte az LCR Hondákat, hogy kettős hazai dobogóval érjen véget a Le Mans-i futam – végül pedig még Quartararót is elcsípte a második helyért.

A Francia Nagydíj végeredménye: 1. Jack Miller (ausztrál, Ducati) 47:25,473, 2. Johann Zarco (francia, Pramac Ducati) +3,9 másodperc hátrány, 3. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) +14,4, 4. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) +16,1, 5. Danilo Petrucci (olasz, Tech3 KTM) +21,4 stb.

A világbajnokság állása: 1. Quartararo 80 pont, 2. Bagnaia 79, 3. Zarco 68, 4. Miller 64, 5. Vinales 56 stb.

Dupla osztrák dupla

Hiába élt a remény a technikai szakágak vezetőségében, hogy nyárra már túl leszünk a járvány okozta futamtörléseken, mégis vissza kell szoknunk a tavalyi rémképhez, az egyazon pályán rendezett két nagydíjhoz. A MotoGP és a Formula–1 ugyanazon a napon jelentette be, hogy az Osztrák Nagydíj mellett megrendezik a Stájerországi Nagydíjat is két egymást követő hétvégén a Red Bull Ringen.
A MotoGP-ben a bemutatkozására már hosszú ideje váró finn pálya, a KymiRing fújta le ismét a futamát, ennek pótlásául hozták be a második osztrák fordulót. A Formula–1-ben még zűrzavarosabb volt a helyzet: a júniusi Kanadai Nagydíj helyére nemrég bejelentették a Török Nagydíj visszatérését, de a britek azóta szigorítottak az országba utazás feltételein, így ellehetetlenítve a részvételt a nagyrészt Nagy-Britanniában állomásozó F1 számára. A Francia Nagydíjat egy héttel előrébb hozták, a június 20-ai időpont után így befér a két ausztriai forduló. Valószínűnek tűnik, hogy ősszel az ázsiai és az amerikai versenyek körül is lesznek még hasonló kavarások.

Világbajnokkal támad a Zengő

Váratlan igazolást jelentett be a Zengő Motorsport a túraautó-világkupa június első hétvégéjén startoló szezonjára: az évek óta rapszodikusan szereplő, a 2019-es idényt ki is hagyó magyar csapat a jelek szerint most felszálló ágba került, hiszen a túraautózás 2012-es világbajnokát, Robert Huffot szerződtette le négyfős felállása húzóneveként. A 41 éves Huff egyszezonnyi távollét után tér vissza a WTCR-be, és először fog Cuprával versenyezni, amely márka autóit egyedül a Zengő használja, így kap is némi támogatást a spanyol gyártól, például a versenyzői fizetéseket illetően. A Cupra saját pilótájaként maradt a csapatnál Mikel Azcona, és érkezett mellé Jordi Gené, mellettük pedig egy újabb szezonra is bizalmat szavazott Boldizs Bencének Zengő Zoltán. A mezőnyben továbbra is ott lesz Michelisz Norbert egy Hyundai és Tassi Attila egy Honda volánjánál.