2024. május 5., vasárnap

Támadták a „Hamász-metrót"

Vasárnapra virradóra száz rakétát lőtt ki az izraeli légierő gázai célpontokra

Vasárnap is folytatódtak a kölcsönös rakétatámadások Izrael és a Gázai övezet iszlamista szervezetei között. A Falak őrzői hadművelet hetedik napján elsősorban a Gázai övezet környékén lévő izraeli településeket, Szderotot, Askelont és Asdódot érték el az övezetből kilőtt rakéták.

Az izraeli légierő mintegy száz rakétát lőtt ki vasárnapra virradóra a palesztin szélsőséges iszlamista terrorszervezetek gázai övezeti célpontjaira, köztük a Hamász politikai vezetőjének és az ő testvérének a házára – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. Nagy visszhangot váltott ki a szombat délutáni támadás, melynek során egy sajtóirodáknak otthont adó toronyházat döntött romba az izraeli légi csapás a Gázai övezetben.
A vasárnap éjjjeli Falak őrzője nevű hadművelet keretében tucatnyi repülőgéppel elsősorban a „Hamász-metrót", az övezet alatt húzódó, betonból kiépített alagúthálózatot, az iszlamista szervezet legnagyobb és legköltségesebb stratégiai infrastruktúráját támadták, valamint a Hamász legfőbb gázai vezetőjének, az izraeli börtönökben 24 évet eltöltő Jahíje Szinuárnak és a testvérének az otthonát.

A légitámadás egyik gázai gyerekáldozatát viszik a palesztin férfiak (Fotó: Beta/AP)

A légitámadás egyik gázai gyerekáldozatát viszik a palesztin férfiak (Fotó: Beta/AP)

Jahije és Mohamed Szinuár háza Hán-Júniszban állt. Mohamed Szinuár a Hamász katonai szárnyának egyik vezetője, a szervezet személyzeti felelőse és Gilád Salit izraeli tizedes 2006-os elrablásának egyik kitervelője volt. A Szinuár testvérek mellett több más, magas rangú Hamász-vezető házát is támadták, de a fontosabb katonai felelősök a hadművelet kezdete óta titkos bunkerekben rejtőzködnek.
Hedi Zilberman, az izraeli hadsereg szóvivője a lapnak elmondta: a légierő épületeken kívül 45 rakétasilót is támadott az elmúlt napokban. Ennek ellenére a palesztin fegyveresek szombaton este 7 órától vasárnap reggel 7-ig mintegy 120 rakétát tudtak kilőni izraeli területre, ezek közül több elérte az ország középső részét is, de az izraeli rakétaelhárító rendszer túlnyomó többségüket a levegőben megsemmisítette.
„Azt vesszük észre, hogy a hamászosok, és nem csak a vezetők, félnek bemenni az alagútrendszerükbe. Jelenleg a járatok elleni támadás második szakaszában vagyunk, és lesznek további szakaszok" – mondta Zilberman. „A Hamász több tízmillió dollárt fektetett be a stratégiai 'metróprojektbe': az alagút építésének minden egyes méterre 500 dollárba került" – tette hozzá.
„A savuot – a zsidó pünkösd – az idén másképp alakul, mint korábban" – jelentette ki a katonai szóvivő, utalva a vasárnap este kezdődő, és várhatóan a rakétatámadások árnyékában zajló zsidó ünnepre.
Az idei savuoton bárhol és bármikor lehet újabb rakétatámadással számolni. Ezért Izrael déli és középső vidékeinek lakosai alaposan meggondolják, hogy elinduljanak-e rokonlátogatásra, mert az utakon nincs védelem, nem tudnak hová menekülni.
Heves külföldi reakciókat váltott ki, hogy az izraeli légierő a Hamász elleni hadjárata keretében lerombolt szombaton egy gázai toronyházat, amelyben Izrael vádja szerint a palesztin terrorszervezet fegyveresei használtak, de amelyben számos nemzetközi médium – köztük az AP amerikai hírügynökség, az al-Dzsazíra pánarab hírtévé és a kuvaiti állami tévé – helyi irodája működött, és voltak lakások is.
A művelet előtt egy órával az izraeli hadsereg figyelmeztetést adott ki, hogy ürítsék ki az épületet, amelyet azonnal meg is tettek. A katari székhelyű al-Dzsazíra élőben közvetítette, ahogy az épület összeomlott. „Ezt a csatornát nem fogják elhallgattatni, ezt most garantálhatjuk" – kommentálta a képsorokat a hírtelevízió újságírója.
Musztafa Szuag, az al-Dzsazíra igazgatója háborús bűntettnek minősítette az izraeli csapást, amellyel a sajtót igyekeznek elnémítani, hogy elhallgassák a pusztítást és a gázai emberek mérhetetlen szenvedését.
Az övezetből eddig 181 halálesetet jelentettek, köztük 52 gyermek és 31 nő vesztette életét. Vasárnap a Hamász alagútjai elleni légitámadásokban voltak újabb áldozatok, a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint.
Ciszjordániában vasárnap a harmadik egymást követő napon tartottak palesztin zászlós tömegtüntetéseket, melyeken a palesztinok az izraeli hadsereg rendfenntartó egységeivel állnak szemben.
A 11-es közszolgálati TV beszámolója szerint az izraeli biztonsági kabinet négyórás ülésén nem került napirendre a tűzszünet kérdése, noha egyre nagyobb nemzetközi nyomás nehezedik az izraeli kormányra, és a katonai rádió értesülései szerint már a hadművelet ötödik napján teljesítették az eredeti haditervben meghatározott célokat.
A válság eszkalálódása miatt Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője összehívta a Külügyi Tanács rendkívüli ülését. Az Európai Unió tagállamainak külügyminisztereit tömörítő testület kedden videókonferencia keretében vitatja meg a kialakult helyzetet.
Joe Biden amerikai elnök telefonon egyeztett szombaton Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a héten kiújult izraeli–palesztin harcok ügyében. A washingtoni Fehér Ház közlése szerint Biden az izraeli kormányfőnek megerősítette, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja Izrael jogát arra, hogy megvédje magát a Hamász palesztin szervezet rakétatámadásaitól.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton este kijelentette, hogy addig folyik a palesztin támadók ellen a megtorlás, amíg szükséges. Netanjahu az izraeli védelmi minisztérium Tel-Aviv-i főhadiszállásán beszélt, és figyelmeztette a Hamász dzsihadista palesztin szervezet vezetőit, hogy „nem tudnak elbújni se a felszínen, se a föld alá. Senki sem védett". Netanjahu egyúttal megköszönte Joe Biden amerikai elnök és több más külföldi vezető támogatását a konfliktusban.