2024. május 5., vasárnap

Az idén is irány a Topolyai-tó!

Az önkormányzat tartományi és köztársasági pályázati forrásokból szeretné mihamarabb a turisták rendelkezésére bocsájtani a topolyai kempinget

Évek óta népszerű a fürdőzők, a kirándulók körében a Topolyai-tó, egy-egy hétvégén a nyári kánikulában több ezer ember is megfordul a partján. Ezenkívül a sporthorgászat tekintetében is kiemelkedő célpont, halasításra az önkormányzat az idén 1 millió dinárt irányozott elő, eddig 650 horgászengedélyt váltottak ki. Szatmári Adrián községi elnököt a témával kapcsolatban szólaltattuk meg.

– Alapvető célunk, hogy a környék egyik leginkább közkedvelt kirándulóhelye tiszta és barátságos legyen minden látogató számára. Sikerült újjáépíteni az első városi mólót, új cölöpöket helyeztünk ki, amelyekre új gerendák és fosznik kerültek. A többit is ebben a hónapban felújítjuk, a problémás elemeit kicseréljük a topolyai helyi közösség anyagi hozzájárulásával, a felújítást pedig a közmunkaprogram keretében valósítjuk meg. További tervünk az is, hogy betonoszlopokat helyezzünk ki végig az autós parkoló területén, amivel az a célunk, hogy megakadályozzuk azokat a felelőtlen autósokat, akik felparkolnak a strand területére. Többen ezt az előírást sajnos az elmúlt időszakban figyelmen kívül hagyták, zavarva a fürdőzőket – nyilatkozta a községi elnök, aki nyilatkozott arról is, hogy milyen módon tudják megszervezni a tópart karbantartását.

– A strand takarítását a közmunkaprogram keretében oldjuk meg, a Komgrad Kommunális Közvállalat közreműködésével 4 egyént bízunk meg ezzel a feladattal. Ennek keretében a mellékhelyiség és a part mente tisztasága lesz a fő feladat, vagyis a szemét begyűjtése, a tárolók ürítése és a fű kaszálása. A célokra az önkormányzat 10 millió 200 ezer dinárt irányozott elő a községi költségvetésből, és az idén 17 személyt tudunk foglalkoztatni ennek köszönhetően. Az erre a pályázatra jelentkezők közül 12-en egész évben, 5-en pedig fél évre lesznek alkalmazva – mondta el Szatmári Adrián, akit a tóparti kiépítés alatt álló autós kempinggel kapcsolatban is kérdeztünk.

– Sikerrel vettünk részt egy az EU által támogatott, IPA határon átnyúló pályázaton. A Közös törekvések a turizmusért nevű projektumunkat Kiskunmajsa város önkormányzatával közösen valósítjuk meg. Ennek keretében tudtuk megvalósítani a jövőbeni autókemping első fázisát, a közművesítést. Bevezettük a területre az ivóvizet és a villanyhálózatot, kiépült a beléptető, azaz a recepció és a toalett. Szeretném kiemelni, hogy a recepció épülete mellé megépítettünk egy a helyi termékek népszerűsítésére és eladására alkalmas kisebb üzlethelyiséget, amely az ide érkezőket úgymond Topolya Kapujaként köszönti – hallhattuk a községi elnöktől, mint ahogy azt is, hogy a projektum keretében 14 tájékoztató táblát helyeztek ki a tóparti sétányon, amely a környék állat- és növényvilágát mutatja be, és ugyanennyi turisztikai tábla kihelyezését tervezik a város területén is. Az első fázis a végéhez közeledik, a koronavírussal jött gazdasági válság érezteti a hatását. – Hatalmas lépéseket tettünk a kemping kiépítésének a folyamatában, de sajnos még nem vagyunk abban a fázisban, hogy az idegenforgalmi szezon kezdetével megnyissuk a nagyközönség számára. Vannak még olyan megoldásra váró beruházások, amelyeket kénytelenek voltunk háttérbe szorítani a járványhelyzet miatt meghozott költségvetési módosítást követően. Annak, hogy a turisták birtokba vehessék, feltétele a belső úthálózat, és egy vízhatlan emésztő kialakítása. Tervben van még hat bungaló felépítése azoknak a vendégeknek a számára, akik nem sátorral vagy lakókocsival érkeznek. A terveket tartományi vagy köztársasági pályázati pénzekből tudjuk megvalósítani, tehát figyeljük a ránk vonatkozó kiírásokat – nyilatkozott Szatmári Adrián, és elmondta azt is, hogy az Arcus Környezetvédő Egyesülettel együttműködve a projektum keretében elkészült egy tanulmány is az itt fellelhető növény- és állatvilágról, amely a régi mesterségeket is bemutatja. Ezeket a témákat a helyi televízió tájékoztató kisfilmek formájában is feldolgozta, valamint egy a gyerekeket megcélzó könyv kiadása is folyamatban van.

– Községünk vonatkozásában a 240 ezer euró értékű pályázat 85 százalékát az EU biztosította, a fennmaradó rész, azaz önrész esetében köszönettel tartozunk a tartományi pénzügyi titkárságnak, aki ennek a költségnek a 90 százalékát fedezte. A 2019-ben megkezdett projektum ez év májusának végén fejeződik be – ismertette Szatmári Adrián.

TAKARÍTÁS A TÓ KÖRÜL
Az önkormányzat az idén is megszervezi a község területén tevékenykedő civil szervezetek, intézmények, önkéntes polgárok közreműködésével a tópart tisztítását, a környező infrastruktúra felújítását. Többen már az elmúlt hétvégén is kint munkálkodtak, de most szombaton is 9 órára várják az érdeklődőket a szélmalomhoz. A megmozdulás a takarításon, a szemétszedésen kívül a padok, a játszótéri elemek újrafestéséről szól, amelyhez az eszközöket (kesztyűket, festéshez szükséges kellékeket, szemeteszsákokat) az önkormányzat és a helyi közösség biztosítja. A szervezők kérik az önkénteseket, hogy vigyenek magukkal seprűt, ásót, gereblyét, metszőollót. Az idén nemcsak a strandrészt és a sétányt veszik célba, hanem a Művésztelepig terjedő partszakaszt is.