2024. április 26., péntek

A polgármester gratulált az egészségügyi nővéreknek

Stevan Bakić: A nővérekre az orvosok és a páciensek közötti kapocsként és az egészségügyi rendszer oszlopaként tekintünk

Az ápolók nemzetközi napja alkalmából sajtóközleményben gratulált tegnap Stevan Bakićpolgármester Szabadka Város és minden szabadkai lakos nevében a szorgalmas és áldozatkész egészségügyi nővéreknek.

E nemes hivatás nemzetközi ünnepét Florence Nightingale brit ápolónő emlékére határozták meg, aki 1820-ban ezen a napon született, és aki egész életét e felbecsülhetetlen jelentőségű közegészségügyi szolgálat előmozdításának és minél jobb megszervezésének szentelte” – emlékeztet a polgármester.

A közlemény további részében Bakić Szerbia egészségügyi nővéreinek azon kivételes hősiességére és nagy áldozathozatalukra emlékezett meg, melyeket az első világháborúban hoztak meg. Sokan közülük életüket adták, szolgálatukat az utolsó pillanatig végezték. A későbbi válságos idők szintén az ő bátorságuk, együttérzésük és szakmai integritásuk legjobb példáit tanúsítják.

Így van ez ma is, amikor technikus munkatársaikkal, elhivatott orvosokkal és az egészségügyi intézményeink többi dolgozójával együtt szembe szálltak a világon egy évszázada nem tapasztalt méretű járvánnyal. A világméretű egészségügyi válsághelyzet egészségügyi dolgozóink teljes körű szakszerűségét igazolja, és Szerbia azon képességét, hogy reagálni tud a kihívásra, melyre a jobb feltételekkel rendelkezők közül sem tudtak sokan, fogalmazott a polgármester. Szerbiában több évtized után 2012-ben történtek először beruházások az egészségügybe, ami mára jobb munkakörülményeket, minőségibb eszközöket és az egészségügyi nővérek számára magasabb fizetést eredményezett. A nővérekre az orvosok és a páciensek közötti kapocsként és az egészségügyi rendszer oszlopaként tekintünk. Az elmúlt egy évben egészségügyi nővérek is áldozatául estek a Covid19 betegségnek. Rájuk ma kivételes tisztelettel emlékezünk. Hivatásukhoz és hazájukhoz hűen életüket adták, hogy mi ma azt mondhassuk, sejthető már a vége ennek az országunk számára súlyos kihívásnak – áll a polgármesteri közleményben.

A polgármester levelében hangsúlyozta, hogy az egészségügyi nővérek munkája a szokásos körülmények között is nehéz és felelősségteljes, ezért eleget kelltennünk a védőoltásra való felhívásnak és segítenünk kell szeretteinknek és az egészségügyi rendszerünknek is, melyben éppen az egészségügyi nővérek és technikus kollégáik viselik a világjárvány miatti legnagyobb terhet.