2024. április 26., péntek

Elérhetőek a digitális oltási igazolások

A polgárok a mai naptól kezdve átvehetik a digitális igazolást, vagyis a koronavírus elleni védőoltást igazoló bizonylatot, valamint a vírusra vonatkozó különféle tesztelésekre is – írja a Blic hírportál.

Dr. Mihailo Jovanović, az IT Titkárság és az eUprava igazgatója elmondta, hogy a digitális igazolás bebizonyítja, hogy az adott személy felvette e a koronavírus elleni védőoltást és van-e tesztelési eredménye.

Ez egy olyan bizonylat, amely elektronikusan pecsételt, és nem lehet hamisítani, vagy visszaélni vele. A digitális igazolás a személyes adatok mellett, mint a keresztnév, vezetéknév, személyi szám, nem és az útlevélszám, tartalmazza az oltásról szóló adatokat, a felvett dózisok számát, valamint az első és a második adag felvételének dátumát is. Emellett tartalmazza a PCR-, antigén és szerológiai tesztek eredményeit is – mondta Jovanović.

Hozzátette, hogy az igazolás beszerzéséhez mindenekelőtt a polgároknak az eUprava oldalára kell regisztrálniuk.

A javaslatokon dolgozik a Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet, valamint Kína is. Egy olyan igazolást készítettünk, amely mindenben követi azt, amit csinálnak. Az igazolásunk szerb-angol és szerb-kínai fordításban is elérhető. Az idegenforgalmi minisztérium intenzíven dolgozik azon, hogy kétoldalú egyezményeket kössön más országokkal is, és ezeknek megkötéséről időben értesíteni fogja a polgárokat – jelentette ki Jovanović.

Kihangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb szempont a visszaélések megakadályozása.

Nagyon fontos, hogy az igazolásokat digitálisan aláírtuk, ennek köszönhetően pedig megakadályozzuk a vele való visszaélés lehetőségét. A QR kódok beolvasásával az oltási és tesztelési adatbázisból kapunk információkat és ezért gyakorlatilag lehetetlen a visszaélés – hangsúlyozta ki Jovanović.

Az eUprava oldalán történő regisztrációt követően a digitális igazolás lehetőséget kell választani, és a folyamat elindítására kell kattintani. Ezt követően ellenőrizni kell a megadott adatokat, megerősíteni az e-mailt és néhány percen belül megérkezik az elektronikus okmány.