2024. április 26., péntek

Kétszázzal száguld a zöld áramlat Szerbiába

Uniós pénz környezetvédelmi projektumokra és a vasút korszerűsítésére

Összesen mintegy 235 millió értékű szerződést írt alá tegnap Siniša Mali pénzügyminiszter az Unió képviselőivel. A klímavédelemre, illetve a vasúti közlekedés korszerűsítésére vonatkozó kölcsönök programtervezetét Jean-Louis Falconi, Franciaország szerbiai nagykövete, Cécile Couprie, a Francia Fejlesztési Ügynökség (AFD) regionális igazgatója, illetve Linda Van Gelder, a Világbank nyugat-balkáni kirendeltségének igazgatója is ellátta kézjegyével. Az aláíráson Ana Brnabić kormányfő is tiszteletét tette, aki a szerződéseket „Szerbia és az EU közös zöld törekvéseinek” nevezte.

VÍZTISZTÍTÓK ÉPÜLHETNEK 27 KÖZSÉGBEN

Az elsőként aláírt 132,6 millió értékű kölcsönszerződés olyan projektek megvalósítását teszi lehetővé, amelyek elősegítik a klímaváltozás elleni küzdelmet. Erre a célra az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 82,6 millió eurót biztosított, a Francia Fejlesztési Ügynökség (AFD) viszont 50 millió eurót kölcsönöz Szerbiának.

A szerb kormány prioritásként jelölte meg a környezetvédelmi célok megvalósítását – hangsúlyozta a szerződés aláírásán a szerb kormányfő.

– A hulladékgazdálkodás területén elsősorban az illegális szeméttelepek felszámolására, a gyűjtőállomások létrehozására és az újrahasznosításra fektetjük a hangsúlyt, de szorgalmazzuk a levegő minőségének ellenőrzését is. A közeljövőben közbeszerzési eljárást írunk ki az olyan megújuló energiaforrások biztosítására, amelyek révén csökkenteni tudjuk a lakosok költségeit. Év végéig 27 községben kezdődhet meg a víztisztítók építése. Szerbiának hatmilliárd euróra lesz szüksége ahhoz, hogy e téren teljesíteni tudja az uniós követelményeket – mondta Brnabić.

KORSZERŰ VASÚTI KÖZLEKEDÉS BELGRÁD ÉS NIŠ KÖZÖTT

A szerb kormányfő kiemelte a vasúti közlekedés korszerűsítésének jelentőségét a környezetvédelemre. A Belgrád–Niš vasútvonal felújítását ugyanis az állami vezetés az AFD és a Világbank egyenként 51 millió euró kölcsönéből biztosítja.

– Az összesen 102 millió eurós befektetés lehetővé teszi azt, hogy a főváros és Niš között húzódó útszakasz 56 százalékán óránként 200 kilométeres sebességgel haladjanak a vonatok. A digitalizációval növekszik a közlekedési eszközök hatékonysága is, a korszerűsítés folyamán pedig nagy hangsúlyt fektetünk a vasutak vagyonkezelésére is. Nemsokára megkezdjük a Niš és Preševo közötti vasút felújítási költségeinek felbecslését is – jelentette be a kormányfő.

Brnabić a szerződések aláírásán kiemelte, hogy Szerbia és Franciaország kapcsolatai folyamatosan erősödnek: a két ország közötti kereskedelem éves szinten eléri az 1,1 milliárd eurós értéket, amely a tavalyi járványhelyzetben is csak 5,4 százalékos visszaesést mutatott. Az országban már 120 francia vállalat működik, s ezek 12 ezer munkahelyet biztosítanak – nyomatékosította a francia–szerb együttműködés jelentőségét a kormányfő.