2024. április 26., péntek

Vasárnap vásár Topolyán

Megszűnt a rendkívüli állapot, csökken az új Covid-fertőzöttek száma – Oltópont a Vásártéri Otthonban

A Rendkívüli Helyzetek Törzskara legutóbbi döntése értelmében Topolya községben feloldották a rendkívüli állapotot. A hírrel kapcsolatban Szatmári Adrián községi elnök lapunk megkeresésére elmondta, hogy ez még korántsem jelenti a járvány leküzdését Topolyán és a falvakban, de az utóbbi hetekben jelentősen kedvezőbbek a fertőzési arányok.

A Törzskar legutóbbi, május 5-ei ülése alkalmával született meg a határozat a 2020. december 9-e óta bevezetett rendkívüli állapot hatályon kívülre helyezéséről. A bizottság tagjai folyamatosan követték valamennyi hivatalos szerv jelentését és a statisztikai adatokat. Ugyanezt tették a legújabb döntés meghozatala előtt is. Az enyhítés egyik legfontosabb alapja az volt, hogy községünkben folyamatosan csökken a regisztrált Covid-fertőzöttek száma, valamint jól halad az oltási program is. Eddig több mint 13 500 vakcinát használtak fel Topolyán és a falvakban, és valamivel több mint 6000 lakos már felvette az oltás második adagját is. Községünk területén jelenleg 50 koronavírussal fertőzött egyén szerepel nyilvántartásban – nyilatkozta Szatmári Adrián, aki figyelmeztetett arra is, hogy a községi válságstáb döntése nem befolyásolja az országos szinten meghozott egészségvédelmi rendeleteket.

Felhívnám mindenki figyelmét arra, hogy az eddig érvényben levő, országosan is előírt járványügyi, egészségvédelmi előírásokat be kell tartani, ami valamennyi polgár felelősségteljes kötelezettsége. Községünk területén az országos rendelettel összhangban továbbra is oda kell figyelni a maszk használatára, az ajánlott távolság betartására. Vagyis a községi válságstáb döntése nem jelent változást az arcvédő maszkokra vonatkozóan, azt továbbra is kötelező viselni az előírt helyeken – hangsúlyozta a községi elnök, aki a törzskar döntésének egyik pozitív hozadékaként nevezte meg, hogy zöld utat kapott vasárnap az év első topolyai vására.

A topolyai vásár megszervezésével párhuzamosan vasárnap egy oltópont is megnyílik, melynek helyszíne a Vásártéri Otthon lesz, amely reggel 7 és 13 óra között várja a polgárokat. Ez azt jelenti, hogy mindenki, aki szeretné felvenni a vakcinát, a kínai, Sinopharm oltást, az előzetes bejelentkezés nélkül megteheti azt. A Dr. Hadzsy János Egészségház dolgozói az oltás mellett ingyenes vércukorszint-, és vérnyomásmérést is végeznek a Vásártéri Otthonban – ismertette a községi elnök, aki azokat a polgárokat, akik még nem éltek az oltás lehetőségével, arra buzdította, hogy vegyék fel a vakcinát, mert meggyőződése, hogy ha minél több ember beoltatja magát, akkor a gazdaság és a többi ágazat is a régi kerékvágásba állhat vissza. Illetve – szavai szerint – annak is a védőoltás az előfeltétele, hogy megakadályozzuk a járvány terjedését.

Az év első vásári forgatagában, illetve a szombati piacon a Vöröskereszt aktivistái nyomtatványokat osztanak ki az embereknek arról, hogy vasárnap a Vásártéri Otthonban immunizáció zajlik előzetes regisztráció nélkül. A Dr. Hadzsy János Önkéntes Tűzoltó Egyesület közreműködésével szombaton fertőtlenítik a vásár területét, ugyanakkor a vásár lezajlása után is fertőtlenítést végeznek majd az adott közterületen – hallhattuk.

Topolyán legalább 10 vásár maradt el a járványhelyzet óta. Az elmúlt egy év a gazdaság több résztvevője számára is nagy nehézségeket hozott magával, így a piaci, vásári árusoknak sem egyszerű.

A községi költségvetésből 1 millió 800 ezer dinárt irányoztunk elő azoknak az elárusítóknak a megsegítésére, akik a vásárra vonatkozóan elárusítói éves bérlettel rendelkeztek, és három hónapig mentsék fel őket a bérleti díj fizetése alól – mondta Szatmári Adrián, aki arra kérte a vásárra érkezőket, hogy figyeljenek oda az egészségbiztonsági előírásokra, és vigyázzanak embertársaikra.

Szabadtéren ugyan nem kötelező a maszk használata, de ajánlott, illetve ha nem lehet betartani a biztonságos távolságtartást, abban az esetben az ide vonatkozó rendeletek értelmében kötelező a maszk használata. Mi minden esetre azt ajánljuk a vásárba érkezőknek, hogy mindenki egészségének az érdekében viseljenek maszkot – hallhattuk, továbbá azt is, hogy a terepen kommunális felügyelők is ellenőrzik az előírások betartását, a vásár lebonyolításának a szabályosságát.