2024. április 26., péntek

Becsapódott a kínai rakéta

A Maldív-szigetek mellett az Indiai-óceánba csapódtak az elszabadult kínai rakéta maradványai vasárnap hajnalban – állítja a kínai állami média a CNBC tudósítása szerint.

Hajnali 4 óra 24 perckor csapódott be a Hosszú Menetelés 5B (Long March 5B) nevű rakéta, amely az északi szélesség 2,65 fok és keleti hosszúság 72,47 foknál ért földet a Kínai Űrügynökség szerint.

A mintegy 30 méter hosszú és kb. 22 tonna tömegű rakéta  irányíthatatlanná vált a fellövése után, és április vége óta zuhant folyamatosan a Föld felé. A hétvégére várták a becsapódást és azért is kiemelt figyelem övezte, mivel ez a kínai űrtudomány által gyártott legnagyobb és legnehezebb rakéta és könnyen előfordulhatott volna, hogy a légkörbe visszatéréssel nem ég el minden darabja. Nagy része már azelőtt megsemmisült, hogy belépett a Föld légkörébe, a maradványi pedig az Indiai-óceánban landoltak. Becsapódás előtt a Földközi-tenger és az Arab-félsziget felett haladt át, utoljára Izrael és Jordánia felett készült róla felvétel.

A kínai állami média a koordináták alapján a becsapódás helyszínét Indiától és Srí Lankától délnyugatra határozta meg.