2024. március 19., kedd

Merkel: Örök kötelesség, hogy a nácik áldozataira emlékezzünk

Véget nem érő, örök kötelesség a nácik áldozataira emlékezni – emlékezett meg a második világháború európai befejeződésének 76. évfordulójáról szóvivője útján szombaton Angela Merkel német kancellár.

„1945. május 8. a felszabadulás napja. Ezzel véget ért a náci diktatúra és az a civilizációs törés, amelyet a soá jelentett" – tudatta a kancellár üzenetét Steffen Seibert a Twitteren.

„Továbbra is örök felelősségünk, hogy életben tartsuk azoknak a millióknak az emlékét, akik a nemzeti szocialista zsarnokság évei alatt veszítették életüket" – nyomatékosította a német kormány vezetője.

Frank-Walter Steinmeier német államfő szintén az emlékezés fontosságát hangsúlyozta. „A nácizmussal és az igazságtalanság és a bűn emlékével szembenézni nem gyengíti a demokráciánkat, hanem éppen ellenkezőleg, megerősíti ellenállóképességét" – fogalmazott a Német Szövetségi Köztársaság elnöke.

1945. május 8-án közép-európai idő szerint éjfélkor lépett hatályba az a Berlinben aláírt kapituláció, amelynek értelmében a náci Németország feltétel nélkül letette a fegyvert a felette győzelmet arató szövetséges erők, az amerikai, a brit, a francia hadsereg és a szovjet fegyveres erők főparancsnokai előtt. A soá, vagyis a holokauszt a nácik által „a zsidó kérdés végső megoldására" kitervelt, ipari léptékű tömeggyilkosság volt, amelyben legkevesebb hatmillió zsidó embert öltek meg, elpusztítva az európai zsidóság jelentős részét.