2024. április 19., péntek

Családi örökségből stúdióapartmanok

Adán két vendégház nyílt a közelmúltban a Prosperitati Alapítvány támogatásával

A Relax Apartman Ada vendégház februárban, az Urban House vendégház pedig április derekán nyílt meg Adán. A bel- és külföldi turistákat mindkét helyen stúdióapartmanokkal várják, amelyeket a Prosperitati Alapítvány támogatásával alakítottak ki. A vendégházak tulajdonosai arra számítanak, hogy nyereségesek lesznek a vállalkozások, miután az adai strandfürdő, a Tisza-part, a csöndes kisvárosi környezet vonzó a turisták számára, amit csak tovább növel, hogy a tervek szerint az idén megnyílik a termálfürdő is.

A Relax Apartman Ada vendégház tulajdonosa, Tornai Anita Zentán él a családjával, de adai származású. Elmondta, hogy miután megkezdődött a termálfürdő építése, úgy döntöttek, hogy elhunyt édesapja házát a Jugoszláv Néphadsereg utcában átalakítják vendégházzá.

– A vendégház február 2-án nyílt meg. Négy stúdióapartmannak van hely a házban, de a Prosperitati Alapítvány támogatásával mi ebből két stúdióapartmant tudtunk befejezni, s ezek teljes felszereltséggel és új berendezéssel várják a vendégeket. A stúdióapartman azt jelenti, hogy egy légtérben van a konyha, az ebédlő és az ágyak, ahol a vendégek tudnak aludni, valamint mindegyikhez tartozik fürdőszoba. A nagyobbik stúdióapartman négyszemélyes, a kisebbik kettő plusz egy, vagyis pótágy is van. A vendég saját magának elkészítheti az ételt, mi biztosítunk tűzhelyet, hűtőszekrényt, ahol tudja tárolni az ételt, van mosogató és gőzelszívó. Továbbá klíma, wifi, kábeltévé, amit egy modern stúdióapartman megkíván, az minden megtalálható – mesélte Tornai Anita. – Amikor meghallottuk, hogy termálfürdő nyílik Adán, nagyon megörültünk, és megszületett az ötlet, hogy nyissunk ott apartmant, mert erre biztosan szükség lesz. A csillagok összeálltak, mert a Prosperitati Alapítvány pontosan akkor írta ki a kezdő turisztikai vállalkozások pályázatát, amelyen én részt tudtam venni, és meg is nyertük. Így szép lassan, mire a pályázat lezárul, a két stúdióapartmant kialakítottuk. Tavaly már nem volt időnk hozzáfogni a másik két apartmanhoz, de amint újra tudnak ott dolgozni a kőművesek, ezek is kialakításra kerülnek. Ezt már saját anyagi forrásból tervezzük, de meglátjuk, hogy lesz-e újra valamilyen pályázat, most ez iránt érdeklődünk a Prosperitatinál – közölte a vendégház tulajdonosa.

A Relax Apartman Ada vendégháznak már voltak szállóvendégei, és már vannak foglalásai a nyárra is. Tornai Anita elmondta, hogy egyelőre belföldi foglalások érkeztek, de a külföldi turisták végett szeretnék hirdetni a stúdióapartmanokat a Facebook mellett olyan nemzetközi hirdetőfelületen is mint a Booking. Torna Anita arra számít, hogy a vendégház nyereséges lesz, és anyagilag is segítséget nyújt a családjának.

– Épül a termálfürdő is, a meglévő strandfürdő is nagyon szép és híres ezen a tájon, és jönnek ide a környékről vendégek. Nagyon reméljük, hogy nemcsak egy napra jönnek, hanem többre is, és megszállnak minálunk. Nagyon közel vagyunk az említett létesítményekhez, gyalogosan öt percre, ezért reméljük, hogy nyaralás céljából is eljön egy-egy család, házaspár vagy fiatal pár, hogy itt töltse a pihenőjét. Mindenféleképpen úgy gondolom, hogy a turisztika ezzel Adán nagy lépéseket fog tenni, és nyereséges lesz – nyilatkozta a vendégház tulajdonosa.

Az Urban House vendégház a Kossuth Lajos utcában található, a sportcsarnok közelében. A vendégház tulajdonosa, Urbán Mónika szintén családi örökségként jutott hozzá a kertes házhoz, amelyben stúdióapartmant alakított ki, hogy maradandóan és hasznosan megőrizze az örökséget saját maga és családja számára. A tulajdonos elmondta, hogy már készen állnak a közelgő turistaidényre, valamint kiemelte, hogy Adán van létjogosultsága a vendégháznak, ami számításai szerint nyereséges lesz, mivel fellendülőben van a helyi turizmus.

– A vendégház egyelőre négy személy befogadására alkalmas, de egy-két személy is megszállhat nálunk. Nagy hangsúly fektettünk arra, hogy ne csak egy egyszerű szoba legyen, hanem stúdióapartman, hogy a vendégek, ha hétvégére, ha tíz napra szeretnének nálunk megszállni és Adán tartózkodni, kényelmesen érezzék magukat. Felszereltük a stúdióapartmant négy ággyal és saját fürdőszobával, valamint kisebb konyha is tartozik hozzá elektromos sütővel és hűtővel, valamint van kábeltévé, klíma és ingyenes wifi. A vendégháznak van udvara is, amelyhez egy nagy kert tartozik. Oda ki lehet ülni, sütögetni vagy bográcsban főzni, megfelel akár családnak, akár társaságnak. A kertben gyümölcsös van, itt lehet sétálni, ha valaki aktívan szeretné tölteni az idejét, szaladhat, tollaslabdázhat vagy más rekreációs tevékenységet is végezhet – magyarázta Urbán Mónika. – A vendégház egy családi ház telekkel, amelynek egy részét alakítottuk át stúdióapartmanná, azzal, hogy a háznak van még két része, amit egyelőre nem tudtunk felújítani. Várjuk a Prosperitati Alapítvány újabb pályázatát, mert ezt is az alapítvány támogatásának köszönhetően tudtuk megvalósítani. Egyébként az alapítvány pályázatának láttán született meg bennünk az ötlet, hogy a családi örökségből hozzunk létre egy vendégházat, és ezentúl a kiskereskedelem mellett foglalkozzunk ilyen szolgáltatással is. Hiszen a sportturizmus, a Tisza-part és az adai strandfürdő is már most nagyon sok turistát vonz Adára. Ha pedig elkészül és megnyílik a wellnessközpont a termálfürdővel, biztosan még több látogatót fog vonzani, és Ada jelentősebb vagy legalább olyan turizmussal fog büszkélkedni, mint egyes magyarországi fürdőtelepülések. Azért fektettünk be a vendégházba, mert hiszünk abban, hogy nyereséges lesz. Nagyon sok ember lakásban lakik a belföldi nagyvárosokban, hogy a külföldi turistákat már ne is említsem, és már ők is alig várják, hogy egy kicsit kiszabaduljanak. Ezért az apartman nemcsak nyáron tud pihenést nyújtani a vendégeknek, hanem az év bármelyik időszakában, mivel itt hatalmas kert is van, tehát lehet pihenni és a természetben tartózkodni. Emellett nagyon sok helybeli távozott külföldre dolgozni, és amikor hazajönnek családlátogatóba, nem mindenki fér el a családi házban. Ezért szükségük van szálláshelyre, és ez volt a másik megfontolás, amiért kertes házban alakítottuk ki a stúdióapartmant. A vendégház végül is családi vállalkozás. A férjem, Urbán Zoltán vezeti az Egal vegyeskereskedést, én irányítom a vendégházat. Mi szeretünk Adán élni, és ezzel a vállalkozással is szeretnénk jobbá tenni a környezetünket, hogy még jobb és szebb legyen itt élni és dolgozni – nyilatkozta Urbán Mónika.